10 lucruri despre umiditate

10 lucruri despre umiditate

1. Casa ta produce umiditate

Fiecare gospodarie produce umiditate prin gatit, spalat, exercitii de gimnastica, etc. Chiar si respiratia omului contine umiditate care se adauga la aerul din incapere. Familia dumneavoastra si animalele de casa produc multi litri de apa in casa dumneavoastra in fiecare zi. Umiditatea poate intra in casa si prin podea sau pereti.

2. Prea multa umiditate nu este sanatos

Umiditatea este foarte importanta pentru sanatatea noastra. Un nivel normal de umiditate este necesar pentru confortul nostru. Prea multa umiditate insa poate sa ne provoace o multime de efecte negative. Microorganismele ce prospera in conditii umede sunt de o preocupare speciala, fiindca ele ajuta la provocarea unor conditii astmatice.

3. ...si nici prea putina

Umiditatea scazuta poate avea si ea efecte neplacute; piele uscata, buze crapate, mancarimi. Durere oculara, respiratie dificila si sinusuri iritate sunt si ele probleme cauzate de aerul uscat. Acestea fiind probleme cel mai des intalnite in anotimpul de iarna.

4. Gandacii si mucegaiul iubesc mediul umed

Un studiu a descoperit ca populatia de alergeni nu mai creste atunci cand umiditatea relativa scade sub 60%. Aerul conditionat scade temperatura ambientala si  umiditatea relativa astfel omoara alergenii din aer. Mucegaiul se dezvolta in conditii umede, atunci cand umiditatea relativa este mai mare de 80% mediul este ideal pentru dezvoltarea mucegaiului. Sporii acestuia sunt cunoscuti ca si cauza a dezvoltarii astmului la copii si cauza principala in dezvoltarea alergiilor.

5. Umiditatea, inamicul numarul 1 al aparatelor electrice

Excesul de umiditate poate sa va afecteze bunurile din casa, electronicele in mod special. Umezeala rugineste contactele electrice din interior si scade rezistenta izolatiei, ceea ce poate sa cauzeze scurt circuit.

6. Pentru locuinte, iarna este sezonul umed

Iarna aerul este rece si uscat, dar locuinta noastra poate fi afectata de excesul de umiditate. In sezonul de iarna, doua lucruri se intampla:

-Iarna este sezonul de incalzire cu centrala. Ne inchidem geamurile, reducem ventilatia si circulatia aerului pentru a pastra caldura. Ploaia si zapada care se topeste pe casa poate sa creasca nivelul de umiditate (pamantul si el este foarte umed din cauza asta, astfel poate intra umiditatea in locuinte si prin podea).

-Partile casei care sunt in contact direct cu aerul rece de afara sunt la o temperatura mai scazuta decat aerul din interior. Diferenta de temperatura intre aerul cald, umed din interior si partile reci ale casei pot cauza un continuu condens pe geamuri si pereti. Toata aceasta umiditate este ideala pentru cresterea mucegaiului.

7. Ventilarea este esentiala

In mod special pentru bucatarie, baie si dormitor unde este cel mai ridicat nivel de umiditate. In unele zone ale locuintei sunt pur si simplu imposibil de ventilat. Pentru asta cereti sfatul unui expert.

8. Umiditatea este tot timpul relativa

Umiditatea este suma de vapori de apa in aer. Suma maxima de vapori de apa ce poate sa acumelze depinde de temperatura aerului. O umiditate relativa de 100% inseamna ca, aerul a acumulat maximul de vapori de apa la o temperatura specifica. Aerul cald acumuleaza mai multa apa decat cel rece.

9. Nivelul optim de umiditate este intre 45% - 55%

Sunt mai multe opinii despre nivelul optim de umiditate in locuintele noastre. In general se crede a fi cel mai bine pentru sanatatea noastra sa pastram nivelul de umiditate intre 45% - 55%. Efectele negative apar atunci cand parti ale locuintei sunt in continuu expuse unui nivel ridicat de umiditate.

10. Umiditatea poate fi controlata

Sunt multe solutii pentru a va ajuta sa pastrati un nivel sanatos de umiditate si pentru a va ajuta sa scapati de umezeala. Sunt o multime de dezumidificatoare si umidificatoare, fiecare au avantajele lor. Puteti folosi un higrometru pentru a monitoriza nivelul de umiditate din casa.

 

Va rugam sa va simti-ti liberi sa verificati site-ul nostru si sa cereti sfatul unui expert.