Umiditatea in spitale partea 2

Umiditatea in spitale partea 2

   Sunt doua abordari comune la mentinerea unui aer racoros si uscat in camerele de operatie: dispozitiv de racire la temperaturi scazute si desicant. Ambele dezumidifica pozitiv aerul ventilat si reincalzesc aerul pentru a asigura controlul temperaturii pentru zone multiple.

 

   Dispozitiv de racire la temperaturi scazute

   Abordarea acestui dispozitiv la dezumidificarea camerelor pentru operatii  implica mixarea aerului ventilat de afara si a aerului recirculat din incapere si apoi racind rezultatul la 5 grade Celsius. Rezerva de aer de 5 grade Celsius nu poate fi racita printr-o metoda tipica cu apa rece, se foloseste in general un proces cu doua etape: In prima faza se foloseste apa rece normala; in a doua faza se foloseste o  amestecatura de apa mai rece si sarata. Pentru ca 5 grade Celsius este o temperatura foarte scazuta, incalzirea este aplicata pentru fiecare zona pentru a pastra temperatura corecta. O metoda mai simpla cu un singur stadiu prin care procesul de dezumidificare este atins, este prin a folosi o bobina mare si apa cu sare la temperatura de 2 grade Celsius.

 

   Dispozitiv desicant

   Aceste dispozitive folosesc o roata desicanta pentru a dezumidifica aerul. O roata desicanta este impartita in doua sectiuni: necesarul de aer si reactivarea aerului ce se invarte incontinuu. O data ce roata apsoarbe umezeala, este scoasa afara in timpul procesului de reactivare. Roata se invarte intr-un suvoi de aer secundar (reactivarea aerului), unde vaporii de apa sunt transformati in aer cald si evacuat.

   Temperatura reactivarii variaza intre 43 si 148 de grade Celsius, depinde de aplicatie. In general, cu cat conditiile de aer sunt mai uscate cu atat este mai calda reactivarea aerului. Aerul cand trece prin desicant, in acelasi timp este si uscat si incalzit. De exemplu, aer saturat intra la 12 grade Celsius va iesi la 36 grade Celsius. Contrar ceea ce se crede, caldura nu se raporteaza din reactivare. Roata disecanta apsoarbe umezeala la o ratie liniara pentru mai mult de 10 min inainte ca si capacitatea sa fie redusa considerabil. Asadar, timpul de stagnare – timpul in care un punct anume este in contact cu aerul sau aerul reactivat – este aproximativ de 8 minute. Mecanismul de rotatie in general este la 8 revolutii per ora. Rotatii mai putine rezulta putina caldura transmisa prin aerul reactivat. Majoritatea caldurii asociate cu procesul de uscare este convertit in energie latenta.