Aerul prea uscat

Aerul prea uscat

Dupa cum am mai mentionat si in alte articole, umiditatea relativa optima a aerului din locuinte este cuprinsa intre 45-55 %. Atat valorile mai scazute cat si cele mai ridicate creeaza reale probleme. In cele ce urmeaza, va vom prezenta cateva din consecintele nefaste ale umiditatii prea scazute din aer:

- Virusurile si bacteriile se transmit semnificativ mai rapid in conditii de umiditate de sub 45 %, reprezentand o reala problema in anotimpul rece, cand, datorita sistemelor de incalzire din locuinte, umiditatea scade foarte mult.

- Apare senzatia de uscaciune a ochilor si nasului, precum si lipsa de hidratare a pielii si buzelor, urmata de crapaturi si iritatii.

- Copiii dezvolta foarte rapid infectii respiratorii, sustinute de lipsa de hidratare a cailor respiratorii.

- Mobilierul din lemn masiv (in special parchetul) este foarte sensibil la schimbari ale valorii umiditatii din aer. Indeosebi iarna, cand umiditatea relativa a aerului inregistreaza cele mai scazute valori, parchetul prezinta crapaturi fie la rosturi, fie in structura lemnului. Specialistii montatori si producatori de pardoseli recomanda un control riguros al umiditatii aerului tuturor celor care opteaza pentru pardoseli din lemn masiv. Aceleasi recomandari se aplica si pentru mobilierul din lemn masiv.

 

Pentru evitarea acestor neplaceri, recomandam monitorizarea umiditatii din locuinte sau birouri cu ajutorul higrometrelor sau a dezumidificatoarelor care au inclus acest dispozitiv, putand afisa valorile citite. Aceste dispozitive se gasesc in comert sub diferite forme si dimensiuni, de cele mai multe ori impreuna cu un termometru, sub denumirea de termohigrometru. Tinand cont de valorile observate ale temperaturii si umiditatii, putem sti cum si in ce conditii sa aerisim incaperile pentru a avea un nivel optim de umiditate in aerul respirat. Pentru situatiile in care aerisirea nu este suficienta, recomandam achizitia unui umidificator, dupa consultarea in prealabil a unui expert in domeniu.

Pentru orice informatii legate de acest subiect, va stam cu placere la dispozitie.

 

                                                                                  PEG - consilierul tau personal pentru dezumidificare!