Functionarea unui Dezumidificator

Functionarea unui Dezumidificator

   Dezumidificatoarele au doar cateva componente si funcţionează pe un principiu similar cu  frigiderele, congelatoarele sau aparatele de aer conditionat. Mai există dezumidificatoarele  cu silicagel, mult mai costisitoare, a căror funcţionare se bazează pe principiul adsorbţiei, principala lor caracteristica fiind ca pot functiona la temperaturi mult mai scazute decat cele cu circuit frigorific.

   Principalele componente ale unui dezumidificator sunt:

* Compresorul - " inima" circuitului frigorific, care este antrenat de un motor electric silentios. Acesta functioneaza atat timp cat umidistatul (senzorul de umiditate) solicita o scadere in nivelul de umiditate;

* Condensatorul - care este similar unui radiator si care de obicei este amplasat in apropierea ventilatorului;

* Evaporatorul - pozitionat in zona din spatele dezumidificatorului, chiar deasupra rezervorului pentru condens, fiind asemanator cu un sistem de tuburi spiralate;

* Ventilatorul -  care forteaza aerul sa treaca printre elementele evaporatorului si ale condensatorului.

   Cand umidistatul detecteaza o umiditate peste valoarea dorita (setata) se pun in functiune compresorul si ventilatorul. Aerul este recirculat continuu printre elementii evaporatorului si ale condensatorului. Datorita elementilor reci ai evaporatorului, umezeala din aer condenseaza - fenomenul fiind similar cu condensul umiditatii din aer, pe exteriorul unei sticle cu lichid rece, dupa ce o scoatem din frigider, intr-o zi calduroasa. Picaturile mici de apa rezultate din condens, sunt colectate in rezervor sau direct la canalizare, daca dezumidificatorul este prevazut cu sistemul  drenaj continuu. 

   Aerul traverseaza apoi elementii condensatorului cald si ajunge din nou in incapere mai cald si cu umiditate redusa. Procesul se repeta pana cand se ajunge la umiditatea dorita.

  ATENTIE! nu folositi apa rezultata din condens in activitatile din gospodarie, deoarece in tava de colectare, daca nu este curatata periodic de specialisti, se pot dezvolta diverse bacterii, care nu sunt benefice pentru organism.

PEG - consilierul tau personal!

Pentru modele si preturi apasa aici sau aici!