Problema cu mucegaiul

Problema cu mucegaiul

       Mucegaiul este o ciuperca – simplu organism microscopic care prospera oriunde in mediul inconjurator unde este umiditate. Mucegaiul este o parte necesara a mediului, fara de care frunzele copacilor nu s-ar mai descompune si aspecte ale imbogatirii solului nu ar mai avea loc. Este abilitatea lor de a distruge materiale organice, dar asta face ca mucegaiul sa fie o problema pentru oameni – in casele noastre si in corpul nostru.

       Mucegaiul creste pe produse din lemn, dale de plafon, carton, tapet, mocheta, covoare, gips-carton, tesatura, plante, produse alimentare, izolatie, frunze descompuse si alte materiale organice.

       Cresterea mucegaiului sau coloniilor poate incepe pe o suprafata umeda intre 24 – 48 de ore. Se reproduce prin spori – micute, usoare „seminte” – care calatoresc prin aer. Mucegaiul digera materiale organice, eventual distrugind materialul pe care cresc, apoi se raspandesc  distrugind materiale organice adiacente. In afara problemelor ce pot aparea in casele noastre, mucegaiul poate cauza de la usoare la grave probleme de sanatate.

        In cazul in care casa dumneavoastra este deteriorata din cauza apei –

  • Inundatii
  • Inundatii de canalizare
  • Fisuri in tevile instalatiilor
  • Beci umed
  • Revarsari din chiuveta sau vana, dus
  • Umiditate mare: aburi de la gatit, evaporarea apei din hainele de la uscat

       Mucegaiul se va dezvolta intre 24 – 48 de ore de  la expunerea la apa. Chiar si mai rau, va continua sa se dezvolte daca nu se vor lua masuri pentru a elimina sursa de umezeala, si corespunzator a face fata mucegaiului.

              Probleme de sanatate

      Cu totii suntem expusi la diverse feluri de mucegai din interiorul si exteriorul casei. Expunerea este mai mare in conditii umede, in mod special in cazul in care uscarea constructiei nu s-a finalizat.

      Din miile de mucegaiuri care exista, unele sunt cunoscute sub numele de alergeni (agravand sau cauzand probleme ochiilor, pielii si respiratorii), iar cateva tipuri de mucegai produc micotoxine daunatoare care cauzeaza probleme serioase. Dar toate mucegaiurile, in conditiile necesare si concentratie suficienta, au capabilitatea de a afecta sanatatea omului.

      Potentialul pentru probleme de sanatate este atins atunci cand se inhaleaza o cantitate mare de spori de mucegai. Pentru unii oameni, o cantitate relativ mica de spori poate cauza probleme de sanatate. Copiii, femeile gravide, indivizii cu probleme respiratorii existente si oamenii in varsta sunt expusi la un risc mare pentru dezvoltarea unor boli cauzate de mucegai.

      Simptomele tipice raportate de la expunerea la mucegai includ:

-          Probleme respiratorii - respiratie suieratoare, atacuri de astm, etc.

-          Congestionare nazala sau uscare a sinusurilor, tuse

-          Iritarea ochiilor – ochi rosii, umezi, usturimi

-          Iritatii ale gatului si nasului – stranuturi, singerare nazala

-          Iritarea pielii – urticarie sau eruptii cutanate

-          Dureri (diverse)

       Cea mai serioasa problema de sanatate a fost asociata cu mucegaiul negru, Stachybotrys atra. Mucegaiul este negru-verzui si slios, asemanator cu gudronul sau vopseaua neagra. Stachybotrys creste pe materiale umede care contin celuloza – de la hartie la dale de plafon si orice tip de lemn. Problemele severe de infectare cer nevoia unui profesionist cu experienta in tratarea cu Stachybotrys.

       Sfat: Nu exista o cale practica prin care dumneavoastra sa puteti elimina tot mucegaiul si sporii mucegaiului intr-un mediu inchis. Exista, insa, multe cai de a controla umiditatea si cresterea mucegaiului in casele dumneavoastra.