Articole tehnice

Sauna uscata = SANATATE

Sauna uscata = SANATATE

Acum ceva timp am vorbit cu o veche cunostinta, care are rude stabilite in Finanda. Atunci am aflat ca in fiecare imobil exista cel putin o sauna uscata. In casele particulare devine si la noi o optiune frecventa, dar in cladirile cu apartamente, sa gasesti in fiecare la subsol cel putin o sauna, acest lucru mi s-a parut fantastic! 

Utilizarea saunei uscate face parte de mii de ani din cultura finalndezilor, in timp ce noi inca descoperim avantajele utilizarii.

De multe ori se confunda sauna umeda cu cea uscata, avand in vedere ca in ambele se utilizeaza apa.

Cum deosebim o sauna umeda de cea uscata?

Raspunsul este simplu: atunci cand deschizi usa unei saune umede nu vezi nimic in interior din cauza aburilor in timp ce in sauna uscata totul este vizibil.

 

Este mai bine sa facem sauna umeda sau uscata?

 

Depinde de preferintele fiecaruia! La noi a devenit mult mai populara sauna uscata.

 

Pentru cei care nu suporta temperaturile ridicate din sauna uscata, exista alternativa celei umede, unde temperatura aerului este mult mai scazuta,  40 - 45 de grade Celsius.

De asemenea,  biosauna poate reprezenta o alternativa pentru cei care nu suporta temeraturile ridicate din sauna uscata. In biosauna, se pune acentul pe terapia culorilor, aromoterapie, terapia sunetelor.

 

PEG - asigura solutii la cheie pentru saune uscate sau umede, saline, biosaune sau infrasaune!

CITESTE TOT ARTICOLUL

Aer conditionat portabill versus aer conditionat clasic

Aer conditionat portabill versus aer conditionat clasic

   Este foarte cald in aceasta perioada, cum de mult nu a mai fost, iar caldura persista de mai mult de o saptamana. Pentru urmatoarele saptamani nu se prevede nici o schimbare. Disconfortul creat de caldura excesiva si faptul ca nu se va schiba nimic in urmatoarea perioada, ne indreapta incet spre decizia de a achizitiona un aparat de aer conditionat, daca nu am facut-o deja in prealabil. Dar ce sa alegem? Un aparat clasic, montat pe perete sau un aparat de aer conditionat portabil? In discutiile cu clientii nostri, noi recomandam in primul rand aparatul de aer conditionat clasic. In toate cazurile in care nu se poate monta aceasta varianta, este recomandabila achizitionarea unui aparat de aer conditionat portabil. Dar care sunt aceste situatii?

1) Atunci cand esti student sau stai cu chirie;

2) Ai o rulota - aceasta are priza speciala pentru aportul de aer proaspat, la care se poate bransa tubul de la aerul conditionat mobil, care va fi amplasat la exterior si care va asigura si aportul de aer proaspat necesar;

3) Vrei sa beneficiezi de un aer racoros si pe terasa sau in spatii semideschise, unde nu poti insatala un aparat clasic de aer conditionat;

4) Pentru: studiouri mobile, depozite/spatii inchiriate, targuri si expozitii, galerii, buticuri - evenimentele cu caracter temporar, desfasurate intr-o locatie care nu ne apartine, case de vacanta.

Avantajele utilizarii aparatului conditionat portabil:

1) Instalare rapida - nu mai este nevoie sa astepti echipa de montaj, poti sa beneficiezi imediat de confortul termic;

2) Mobilitate - datorita celor patru roti pivotante, se poate muta usor dintr-o camera in alta;

3) Aer proaspat - in cazul in care este amplasat pe balcon, iar aerul racit/incalzit introdus in incapere prin intermediul unei prize de aer, este 100% aer proaspat. Este o solutie extrem de economica in comparatie cu aparatele de aer conditionat clasice care au aport de aer proaspat;

4) Pretul mai redus, in comparatie cu cele clasice;

5) Portabilitatea - in situatia in care stam cu chirie, la camin sau hotelul nu are aer conditionat, putem sa mutam oricand aparatul la o alta locatie, fara sa fie nevoie sa chemam tehnicienii pentru a-l demonta/monta.

FRAL produce o gama bogata de aparate de aer conditionat mobile casnice si profesionale, cu urmatoarele performante de racire: 9000BTU, 14000BTU, 22900BTU, 24400BTU, 37800BTU. Cele profesionale sunt recomandate si pentru firmele care inchiriaza echipamente, fiind nelipsite din dotarea acestora.

Pentru detalii tehnice apasa aici!

Premium Exclusiv Group - Consilierul tau personal pentru climatizare si dezumidificare!

CITESTE TOT ARTICOLUL

Aer Conditionat portabil pentru evenimente

Aer Conditionat portabil pentru evenimente

         In zilele noastre evenimentele mondene desfasurate in corturi, spatii semideschise, chioscuri sunt din ce in ce mai prezente. Dar una dintre problemele care apar, mai ales in perioadele calde ale anului, cum este cea pe care o parcurgem acum, sunt cele legate de confortul termic ce trebuie sa-l asiguram participantilor. Daca reusim sau nu, aceste poate face diferenta dintre un eveniment reusit si unul ratat. Dar cum putem asigura racirea eficienta a locatiei si cu ce echipamente? Fral ne ofera solutii rapide, comode si eficiente, dintre care cea mai utilizata este aerul conditionat portabil FACSW22, cu o performanta de racire de 22900BTU. Sistemul FACSW este format din urmatoarele componente: 

1) Unitatea interioara, dotata cu ventilatoare cu 3 trepte de turatie, grile pentru directionarea fluxului de aer, cu o capacitatea de racire de 22900BTU;

2) Unitatea exterioara;

3) Furtunele de legatura, cu conexiune rapida. 

Circuitul frigorific intre unitatea interioara si cea exterioara il reprezinta furtunele de legatura (tur/retur) umplute cu glicol. Acest tip de aer conditionat portabil , poate fi pus in functiune foarte usor, chiar de un novice si reprezinta cel mai simplu/comod/rapid mod de a asigura racirea unei incaperi.

Acest tip de aer conditionat portabil industrial, se preteaza pentru racirea corturilor de ceremonii, a salilor de spectacole vechi - neclimatizate, expozitii, terase inchise sau semideschise, restaurante, studiouri mobile, depozite - fiind totodata un echipament nelipsit in dotarea firmelor care au flote destinate inchirierii. 

Fral are disponibile aparate mobile de aer conditionat profesionale ce asigura urmatoarele performante de racire:

1) FACSW 22 : 22900BTU - detalii aici ;

2) FSC 25      : 24400 BTU - detalii aici ;

3) FSCH 40   : 37800 BTU - detalii aici ; 

Cele mai bun raport performata/pret il gasiti la echipamentele FRAL.

Premium Exclusiv Group SRL - este reprezentantul oficial al producatorului italian FRAL.

Premium Exclusiv Group SRL - consilierul tau personal pentru dezumidificare si conditionare a aerului.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Pompa de caldura - solutia economica pentru incalzirea piscinelor exterioare!

Pompa de caldura - solutia economica pentru incalzirea piscinelor exterioare!

Puteti extinde sezonul de utilizare al piscinei d-voastra exterioare, cu cel putin doua luni! Solutia simpla si economica este pompa de caldura. Aceasta extrage caldura din aerul ambiant si o cedeaza apei din piscina, prin intermediul schimbatorului de caldura cu contact direct. Deci costurile sunt doar cu energia electrica necesara antrenarii ventilatorului digital si a compresorului, iar energia energia extrasa din aer este gratis. Pompa de caldura poate furniza, in functie de conditiile de temperatura si umiditate existente, pana la 4KW calorici pentru fiecare KW electric consumat.

 

Suplimentar este recomandata folosirea unei prelate care sa acopere bazinul in perioada in care acesta nu este utilizat. Cea mai economica varianta este perelata cu bule, iar cea mai comoda in exploatare este prelata automata.

 

PEG - Solutii economice, solutii inteligente!

CITESTE TOT ARTICOLUL

Piscina interioara - principalii factori care influenteaza alegerea dezumidificarii potrivite.

Piscina interioara - principalii factori care influenteaza alegerea dezumidificarii potrivite.

  Incaperea in care se afla o piscina sau un SPA, reprezinta o situatie cu totul aparte in peisajul dezumidificarii, deoarece sunt foarte multi factori care influenteaza evapoarea si care de multe ori sunt trecuti cu vederea, conducand in final la o dimensionare eronata/defectuoasa si implicit la aparitia abundenta a condensului, situatie nedorita de nici una dintre parti.

Pentru a realiza o dimensionare corecta, care sa ne scuteasca de situatiile neplacute, trebuie sa aflam urmatoarele date specifice, referitoare la proiect:

1)      daca este pentru utilizare privata sau publica;

2)      daca este cu canal perimetral de devesare sau cu skimmere;

3)      puterea pompelor de recirculare, in KW si cat timp vor functiona ele in decurs de 24h;

4)      daca apa utilizata va fi dulce sau sarata;

5)      tipul de activitati care se vor desfasura in bazin: innot, aquagym, relaxare/hidromasaj etc;

6)      dimensiunile bazinului si ale incaperii;

7)      altitudinea la care se afla proiectul, fata de nivelul marii;

8)      daca este prevazuta utilizarea unei prelate, in perioada cand bazinul nu este folosit;

9)      cate ore pe zi, piscina va fi neacoperita;

10)   cate ore/zi va fi folosita piscina ;

11)   temperatura aerului si temperatura apei;

12)   numarul de utilizatori simultani care se vor afla in bazin;

13)   daca nivelul panzei freatice este ridicat si daca este stabil sau fluctueaza;

14)   daca aerul proaspat se va introduce pe cale naturala sau fortata.

  Luand in calcul toate aceste date, vom afla in primul rand cantitatea de apa ce se evapora in decurs de o ora.

  Ultimul  pas este mai simplu, deoarece urmeaza sa selectam din lista de echipamente, pe cel care asigura o dezumidificare apropiata de cantitatea de apa estimata ca se va pierde prin evaporare.

  O alta informatie pe care o putem furniza, este cea referitoare la pierderea de caldura estimata, ceea ce implicit se traduce in costuri de exploatare – un parametru important mai ales pentru locatiile publice, unde  estimarea profitului, sau termenul pentru recuperarea investitiei, sunt valori importante care ajuta investitorul sa-si faca proiectii financiare apropiate de realitate.

  Apeland la specialistii care, pentru dimensionarea echipamentului de dezumidificare, iau in calcul datele specificate mai sus, aveti garantia ca aparatul recomandat este cel mai potrivit pentru proiectul d-voastra si nu veti avea surprize in timpul exploatarii.

P E G - consilierul tau personal!

Pentru dezumidificatoare cu montare pe perete sau pe pardoseala apasa aici, aici sau aici!

Pentru centrale de dezumidificare standard, apasa aici!

Pentru centrale cu sisteme complexe de recuperare a energiei, apasa aici!

CITESTE TOT ARTICOLUL

Purificatoare aer - o solutie uzuala pentru sporirea confortului

Purificatoare aer - o solutie uzuala pentru sporirea confortului

In incaperile de locuit si birouri, bine intretinute, continutul de praf din aer este normal si scazut. Totusi iarna, in zilele foarte reci praful din aer este carbonizat de corpurile de incalzire, mirosurile degajate fiind resimtite de persoanele sensibile. Aerul in localurile publice are un continut de praf mai mare, ceea ce poate provoca iritarea mucoasei si a cailor respiratorii. Bineinteles ca aceste fenomene se pot accentua si complica in anumite industrii (metalurgica, a materialelor de constructii, etc.) in care praful poate provoca anumite tulburari de sanatate, ceea ce a facut necesara elaborarea unor norme generale si de protectie a muncii (NGPM etc) referitoare la concentratiile de praf ce nu trebuie depasite intr-o ambianta. 

Purificatoarele de aer comercializate de echipa P.E.G., sunt o solutie uzuala pentru sporirea gradului de confort, prin reducerea continutului de praf din locuinte si birouri. Un mediu mai curat, mai igienic contribuie la imbunatatirea/mentinerea starii de sanatate. Purificatorul de aer poate fi dotat cu filtre speciale, impregnate cu carbune activ, care au ca efect retinerea mirosului de fum de tigara sau a altor mirosuri. Echipa P.E.G. va sta la dispozitie, pentru a alege produsul potrivit!

 

P.E.G. - consilierul d-voastra personal!

CITESTE TOT ARTICOLUL

Dezumidificator pe timp de primavara

Dezumidificator pe timp de primavara

   Folosirea unui dezumidificator pe timpul tranzitiei de la iarna la vara nu este un plus, este o necesitate. Nivelul ridicat in temperatura si in frecventa precipitatiilor face ca un dezumidificator sa fie un mare ajutor in constructii si nu numai.

   Marea majoritate a constructiilor incepute din vara sau iarna au fost predispuse la erori in izolare, executie si asa mai departe. Nu spun ca muncitorii sunt de vina, spun ca eroarea umana este inevitabila si perfectiunea in domeniul de constructii nu exista.

   Majoritatea problemelor sunt destul de evidente cand vorbim de umiditate, sau asa credem noi. De exemplu, o sapa poate parea uscata, asta doar la suprafata, iar in realitate poate avea o umiditate de 4% care este un nivel dublu decat ar trebui sa fie. Problema apare doar dupa cateva luni de la montarea parchetului, ceea ce inseamna ca este deja tarziu, daunele fiind deja aparente si o alta problema necesita atentie si bani.

   Filosofia preferata a expertilor in umiditate nu este rezolvarea problemelor, desi in marea majoritate a cazurilor este adoptata o astfel de filosofie. Vorbind de un dezumidificator, preferabil este filosofia prevenirii a problemelor de umiditate si de a evita daunele si costurile extra de reparatii.

   Probabil ca noi ca si beneficiari nu cunoastem normele si standardele de constructii si montaj. Dar o mica documentatie poate sa va salveze cativa mii de euro.

   Umiditatea este o problema bine cunoscuta si cunoastem ce daune poate face unei case si chiar si efecte asupra sanatatii noastre. Un dezumidificator, un aparat simplu poate preveni toate acestea. Nu sunteti siguri ca aveti nevoie de un astfel de aparat? Cereti sfatul unui expert. Avand la dispozitie aparate de masura si cunostinte necesare, va poate da un sfat bazat pe date si experienta.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Dezumidificator, pre si post cumparare si inchiriere

Dezumidificator, pre si post cumparare si inchiriere

   Un Dezumidificator este un aparat extrem de eficient impotriva umiditatii. Dezumidificatoarele sunt versatile, folosite in multe situatii ca si aparat general. Bineinteles ca un singur dezumidificator nu poate fi folosit pentru situatii in care, de exemplu, temperatura in camera este foarte scazuta sau umiditatea trebuie impinsa afara dintr-o sapa sau umiditatea trebuie scazuta intr-o incapere extrem de mare. Fiecare dintre conditiile respective sunt recomandate de experti, dezumidificatoare de un anume tip si un anumit numar de aparate. In unele situatii dezumidificatoarele sunt acompaniate de aparate auxiliare ca si ventilatoare (pentru circularea aerului) si/sau aeroterme (pentru a ridica temperatura in incaperi cu temperatura scazuta).

   Inainte de a cumpara sau inchiria un dezumidificator, se fac masuratori in incaperile problematice pentru a stabili nivelul de umiditate din aer. Intr-o vizita de la un expert in controlul umiditatii se stabilesc mai multe lucruri pe langa nivelul de umiditate. Pentru ca un dezumidificator sa fie eficient intr-o incapere se stabilesc factorii importanti ca si temperatura, marimea camerei, pozitia ei, deschiderea camerei (intrari, geamuri etc.), materialele folosite in camera respectiva si la urma ce nivel de umiditate este in aer, pereti si podea.

   Dezumidificatorul in mod normal trebuie folosit inainte de finisajele de rigoare intr-o incapere. Dar din cauza nisei, care nu este foarte cunoscuta de populatia generala, ele sunt folosite dupa finisaje, in cele mai multe cazuri chiar dupa mobilare. Pentru dezumidificarea aerului intr-o incapere nu este o problema, dar cand umiditatea trebuie scoasa din materiale de constructie este un proces mai complex de o durata de timp mai lunga.

   Acestea sunt lucruri generale ce trebuie documentate de oricine care este interesat de inchirierea sau cumpararea unui dezumidificator.

                                                         PEG - consilierul tau personal!

CITESTE TOT ARTICOLUL

Functionarea unui Dezumidificator

Functionarea unui Dezumidificator

   Dezumidificatoarele au doar cateva componente si funcţionează pe un principiu similar cu  frigiderele, congelatoarele sau aparatele de aer conditionat. Mai există dezumidificatoarele  cu silicagel, mult mai costisitoare, a căror funcţionare se bazează pe principiul adsorbţiei, principala lor caracteristica fiind ca pot functiona la temperaturi mult mai scazute decat cele cu circuit frigorific.

   Principalele componente ale unui dezumidificator sunt:

* Compresorul - " inima" circuitului frigorific, care este antrenat de un motor electric silentios. Acesta functioneaza atat timp cat umidistatul (senzorul de umiditate) solicita o scadere in nivelul de umiditate;

* Condensatorul - care este similar unui radiator si care de obicei este amplasat in apropierea ventilatorului;

* Evaporatorul - pozitionat in zona din spatele dezumidificatorului, chiar deasupra rezervorului pentru condens, fiind asemanator cu un sistem de tuburi spiralate;

* Ventilatorul -  care forteaza aerul sa treaca printre elementele evaporatorului si ale condensatorului.

   Cand umidistatul detecteaza o umiditate peste valoarea dorita (setata) se pun in functiune compresorul si ventilatorul. Aerul este recirculat continuu printre elementii evaporatorului si ale condensatorului. Datorita elementilor reci ai evaporatorului, umezeala din aer condenseaza - fenomenul fiind similar cu condensul umiditatii din aer, pe exteriorul unei sticle cu lichid rece, dupa ce o scoatem din frigider, intr-o zi calduroasa. Picaturile mici de apa rezultate din condens, sunt colectate in rezervor sau direct la canalizare, daca dezumidificatorul este prevazut cu sistemul  drenaj continuu. 

   Aerul traverseaza apoi elementii condensatorului cald si ajunge din nou in incapere mai cald si cu umiditate redusa. Procesul se repeta pana cand se ajunge la umiditatea dorita.

  ATENTIE! nu folositi apa rezultata din condens in activitatile din gospodarie, deoarece in tava de colectare, daca nu este curatata periodic de specialisti, se pot dezvolta diverse bacterii, care nu sunt benefice pentru organism.

PEG - consilierul tau personal!

Pentru modele si preturi apasa aici sau aici!

CITESTE TOT ARTICOLUL

Tratare aer

Tratare aer

   Toate particulele care le respiram, inafara concentratiilor de oxigen, azot si gaze de dioxid de carbon pot fi considerate poluante. Dar nu numai toate aceste gaze si particule sunt considerate relevante sanatatii. Boli si conditii nesanatoase rezulta din expunerea fata de diferite cladiri (boli legate de munca), afectiuni alergice, sindromul cladirii bolnave, sindromul sensibilitatii chimicalelor multiple si efecte vizibile doar de persoane cu o susceptibilitate crescuta la poluantii din interior.

   In unele cazuri, relatia dintre poluant si boala este vizibila imediat, din cauza perioadei scurte de incubatie necesara a bolii. Ganditi-va la boli infectioase legate de cladiri cauzate de Legionella bacterium in sistemele de apa calda si potabila (boala veteranului) sau SARS Coronavirus in sistemele de ventilatie si canalizare din incaperi. In aceste cazuri realizam repede ceea ce se intampla si masuri pentru acestea au fost luate de firme de productie, cel putin pentru majoritatea populatiei.

   Din pacate partile populatiei mai sensibile, asa numiti YOPI (the Young, the Old, the Pregnant and Immuno-suppressed), care este un termen din engleza cu semnificatia - Tineri, Batrani, Gravide, Immuno-suprimati, acestia sunt pusi in categoria „persoanelor cu nevoi speciale” impreuna cu persoane care au conditii cronice cum ar fi astmul sau bolile pulmonare cronice, in loc sa ii consideram parte din variatia naturala a societatii.

   In cazul incubatiei a unei boli sau a unei conditii nesanatoase crescute sau efecte asupra sanatatii cauzate de expunerea indelungata, cum este in cazul astmului, efectele pe termen lung a acestor conditii tind sa fie ignorate de producatori si de public in general. Aceste conditii sunt clasificate ca si „normale in regiunea noastra” sau „legate intrisec de varsta”, etc. Faptul ca majoritatea regiunilor Europene au un nivel inalt de acarieni este considerat doar o variatie climatica, cladirile cu interventie pe un sistem de curatire pot scadea populatia acarienilor sub nivelul igienic pentru sensibilizare si dezvoltare a simptomelor, astfel duce la imbunatatirea aerului „contaminat” din interior.

   DC Group va pune la dispozitie unelte si aparate profesionale pentru a aduce standardele normale de conditii din interioare pentru o viata mai buna si sanatoasa. Aceste aparate circula sub denumirea de purificator, dezumidificator, umidificator si alte aparate sau sisteme pe aceleasi principii de baza. Cu ajutorul acestor aparate si expertiza noastra, nu mai trebuie sa va ganditi la aer si umiditate, suntem noi aici pentru a face asta.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Purificator, o necesitate

Purificator, o necesitate

   A respira e o premisa a vietii. Nu putem sa ne oprim din respirat mai mult de cateva minute fara a pierde viata. In timpul vietii, respiratia eficienta cu o suficienta cantitate de dioxid de carbon scoasa din corpul nostru si oxigen ce intra in sistemul nostru uman, determina capacitatea unei persoane de independenta, vitalitate si productivitate, pe scurt capacitatea ei sau a lui de a avea o calitate buna a vietii si un numar crescut de ani vitali de-a cursul vietii.

   Depinde de cultura regionala si climatul din exterior, dar europenii petrec majoritatea timpului in interior (casa, birou, sala, cafenea, etc.). Timpul petrecut in incinte este estimat la 8 – 16 ore pe zi. De aceea calitatea buna a aerului din interior este considerata un drept fundamental de World Health Organisation. Aparent acest drept fundamental este de regula incalcat.

   Numeroase rapoarte arata calitatea slaba a aerului din interiorul incaperilor in care ne petrecem timpul. Unul din cele mai mari rapoarte ce arata si explica acest lucru este proiectul THADE (Towards Healthy Air in Dwellings in Europe).

   Multi factori contribuie la un aer de calitate buna, cum ar fi nivelul de umiditate relativă, ventilatia, etc. Noi va stam la dispozitie cu sfaturi si consultanta pentru astfel de situatii ca dumneavoastra sa aveti o viata sanatoasa si productiva.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Microclimat

Microclimat

Calitatea mediului in care oamenii isi desfasoara activitatea are o influenta complexa asupra lor atat sub aspect igienico-sanitar cat si a productivitatii muncii.

Calitatea mediului ambiant se apreciaza prin valoarea parametrilor confortului termic (T = 18 – 200C), prin compozitia chimica si prin puritatea aerului, precum si prin alti factori ca nivelul de iluminare, de zgomot si altele. In anotimpul rece, instalatiile de incalzire pot asigura in incaperi mentinerea temperaturii aerului la o anumita valoare.

Puritatea aerului se obtine in aceste cazuri prin ventilare naturala (de exemplu, deschiderea ferestrelor este limitata in timp si ca eficienta fiind dependenta de actiunea factorilor climatici exteriori).

Tendinta de crestere a temperaturii aerului interior vara poate fi combatuta prin ventilare naturala, dar limitarea acesteia la anumite valori nu se poate realiza in orice conditii. Pentru incinte in care se produc degajari importante de nocivitati, cum sunt incaperile de productie, hale pentru intreprinderile de industrializare a animalelor, sali cu aglomeratie mare de oameni, etc., apare necesitatea introducerii „controlate” a unui debit de aer, respectiv instalatiei de ventilare. In cazul incaperilor aglomerate, datorita degajarilor mari de caldura si umiditate, precum si a valorilor la care trebuie mentinuti parametrii de confort, este necesara racirea aerului introdus pentru a i se mari capacitatea de preluare a caldurii, iar pentru a se asigura preluarea surplusului de umiditate este necesara si uscarea lui. Aceasta constituie una din formele clasice sub care se intalnesc instalatiile de climatizare.

Unele procese tehnologice impun cerinte si mai stricte in privinta parametrilor microclimatului interior, ceea ce implica agregate de climatizare complexe si anumite sisteme constructive ale incintelor respective.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Calitatea aerului din incaperi

Calitatea aerului din incaperi

Oamenii din zonele urbane petrec majoritatea timpului in interior, unde concentratia de poluanti in aer este mult mai mare. Concentratia poluantilor in case, birouri, mall-uri si scoli sunt de 2 – 5 ori mai mare decat in exterior, ocazional nivelul se ridica chiar la 100 de ori mai mare.

   Mediul interior s-a schimbat enorm cu introducerea mobilierului moale, covoare, mocheta si a sistemului mecanic de ventilare. Rata la care aerul din interior este schimbat cu aer proaspat este de 10 ori mai mica decat acum 30 de ani, cu o crestere consecventa in umiditate, a poluantilor si alergenilor.

   Multi factori contribuie la calitatea aerului din interior. Poluantii din exterior (polen, emisii industriale si ale traficului, etc.) intra in cladiri prin sistemele de ventilatie, ferestre deschise si fisuri ale constructiei. Acesti poluanti, impreuna cu poluantii ce se ridica si/sau se formeaza in interiorul cladirii (sporii mucegaiului, emisii chimicale din carpet, vopsea, mobilier, produse de curatat, etc.) se concentreaza in spatii inchise inadecvat ventilate si/sau conditionate. Sistemele de ventilatie au fost concepute sa aduca aerul curat si/sau filtrat din exterior si sa „arunce” aerul din interior, acestea nu functioneaza de multe ori cum trebuie si asta din cauza designului prost conceput si a lipsei de intretinere.

   Noi oferim produse de o calitate excpetionala, o calitate germana, impreuna cu servicii profesionale de tratare aer. Aceasta combinatie va reduce riscul de expunere la orice surse din interior si exterior.

   Nu ezitati sa ne contactati pentru un sfat, pe care cu cea mai mare placere vi-l oferim.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Aerul uscat de iarna

Aerul uscat de iarna

   Pe timpul iernii, umiditatea scade o data cu temperatura, mai ales in incaperile ce acum nu mai sunt la fel de ventilate ca si vara, incalzite prin centrale termice incercand sa echilibram umiditatea. Problemele cele mai commune aparute la astfel de situatii sunt:

-          Aparitia fenomenului de condensare pe geamuri

-          Risc ridicat al craparii lemnului (Aerul incearca sa se echilibreze, extragand umiditatea din obiectele din jur. De aici si apartia sunetelor de scartaiala a parchetului, mobile etc.)

-          Aparitia excesiva a prafului pe suprafete

-          Uscarea cailor respiratorii

-          Senzatia de “aer greu” (probleme respiratorii)

-          Usturimi nazale

-          Inflamarea ochilor

-          Senzatii de oboseala

 

   Multe domenii ar putea da multe opinii si indicatii pentru rezolvarea fiecarei probleme in parte. Un medic probabil ar spune sa ne cumparam picaturi pentru ochi sau nas. Un nutritionist ne-ar spune sa consumam mai multe vitamine si alte produse sanatoase. O reclama la televizor ne-ar spune sa ne cumparam un anume produs de la o anumita firma. Prietenii va recomanda sa schimbati geamurile cu altele mai bune, de la o firma mai buna. Cei care v-au montat parchetul va recomanda sa utilizati produsele lor de ingrijire a parchetului, care de altfel sunt bune dar nu intr-o situatie de genul acesta.

   Pentru rezolvarea tuturor problemelor este nevoie de o suma mare de bani. Medicamente, produse consumabile, materiale prime de calitate etc.

   Noi va spunem ca avem un singur aparat, ce poate rezolva toate aceste probleme, aici nu este vorba de “doi iepuri dintr-un singur foc”, este vorba despre “8 iepuri dintr-un singur foc”.

Contactati-ne, sfaturile sunt gratis, asta nu va costa nimic, iar noi va stam cu placere la dispozitie.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Dezumidificator, uz general

Dezumidificator, uz general

   Dezumidificatorul ajunge din ce în ce mai folosit în casele oamenilor ca o necesitate în controlarea umidității. Cu toții știm cât de important este nivelul de umiditate relativă din încăperile în care locuim și muncim.

   Efectele nivelului ridicat de umiditate ne induce o stare de disconfort pe lângă toate efectele negative pe care le are asupra obiectelor și mediului. O umiditate relativă ridicată duce la apariția igrasiei și a mucegaiului care este foarte dăunător organismului.

   Recomandăm utilizarea acestor aparate pentru uzul profesional sau casnic. Avantajele folosirii acestor utilaje sunt:


   Uscarea rapidă a șapelor, tencuielilor sau altor elemente ale construcțiilor.

   Păstrarea umidității relative constante în încăperi.

   Menținerea umidității în laboratoare, arhive, muzee, crame, depozite, hale, spații de producție, încăperi pentru servere, tipografii, subsoluri etc.

   Eliminarea condensului excesiv.

   Combaterea factorilor patogeni din aer (majoritatea virusurilor și bacteriilor se dezvoltă în condiții de umiditate crescută).

   Menținerea unui confort termic ideal.

   Dispariția mucegaiului și a igrasiei.

   Minimizarea consumului energetic  pentru climatizarea aerului interior ( Aerul uscat este mai ușor de răcit/încălzit cu peste 50 % ).

   Protejarea copiilor împotriva infecțiilor respiratorii.

                    PEG - consilierul tau personal!

                      

  Pentru modele si preturi apasa aici!                                      

CITESTE TOT ARTICOLUL

Purificarea, ventilatia, conditionarea si dezumidificarea, umar la umar

Purificarea, ventilatia, conditionarea si dezumidificarea, umar la umar

   Expertii consultanti ai THADE raport-ului au identificat ce determina sanatatea in incaperile din europa: fumul de tigara, particule generate in interior, monoxid de carbon, dioxid de carbon, praful, alergeni proveniti de la animalele de casa, gandaci, mucegai, polen, componente organice volatile, fibre minerale create de om, radon, etc. Acestea determina efecte asupra sistemului respirator in multe feluri, pot cauza sau agrava cronic bronsita, astmul si boli respiratorii acute. Ele de asemenea pot cauza un declin in functiile respiratorii si sensibilizarea la aero-alergeni comuni. Unii poluanti prezinta un risc mare cancerului.

   Metode si actiuni pentru a previni, reduce sau elimina efectele adverse a aerului de calitate prost au fost identificate pentru determinarile de mai sus mentionate. Dar asta nu inseamna ca vor avea un efect sigur in eliminarea problemelor dumneavoastra. De multe ori pana si reducerea determinarilor poate fi un proces complex si greu. Masurile si metodele propuse in acest raport cel mai probabil pot sa imbunatateasca calitatea de viata a tuturor.

   Principii si indicatii sunt puse in functiune in multe tari din Europa. Dar aceste actiuni sunt de obicei specifice unui topic sau a unei probleme, nu se pote gasi o strategie generala pentru toata Europa sau a unei tari. Sunt anumiti factori ce trebuie luati in considerare pentru a putea recomanda anumite metode si actiuni.

   Actiunile identificate au fost clasificate in urmatoarele categorii principale:

  • Imbunatatirea ventilatiei
  • Imbunatatirea metodelor de curatenie si igiena
  • Controlul umiditatii pentru a preveni cresterea microbilor
  • Controlul surselor de poluanti

   Masurile recomandate pentru a implementa aceste actiuni sunt:

  • Evitati sa fumati in interior
  • Sisteme sau aparate mai bune de ventilatie si climatizare
  • Sisteme sau aparate pentru controlul umiditatii
  • Campanii de educatie si informare

(Va rugam sa ne contactati si sa ne cereti parerea profesionala pentru a face ca procesul de rezolvare a problemei sa fie cat mai sigur. Aparatele si sistemele pe care noi le inchiriem si vindem sunt profesionale, impreuna cu expertiza noastra metoda, prin urmare si actiunea va fi un sigura. Va multumim!)

CITESTE TOT ARTICOLUL

Conditionarea aerului pe timp de iarna

Conditionarea aerului pe timp de iarna

   Tratarea complexa a aerului se realizeaza in agregate sau centrale de conditionare,
realizate din schimbatoare de caldura si de masa precum si aparate auxiliare.
Pentru a fi adus la parametrii cu care sa poata fi introdus in spatiul de conditionat,
aerul sufera o succesiune de transformari elementare.
   Modul de tratare a aerului se alege in functie de conditii particulare (parametrii
aerului din interior si exterior, regimul de lucru al incaperii climatizate, sursa de frig
disponibila, costuri, posibilitati de reglare si automatizare).
   Dimensionarea aparatelor componente ale agregatului sau centralei, se realizeaza
considerandu-se atat regimul de functionare pe timp de vara cat si cel pe timp de iarna. Unele
aparate se utilizeaza in ambele regimuri, iar altele numai in unul din cele doua regimuri.
In functie de sursele de substante nocive din spatiul conditionat se poare alege unul
din urmatoarele sisteme de recirculare a aerului:
   - Fara recirculare (inlocuirea completa a aerului viciat cu aer proaspat)
   - Recirculare partiala (inlocuirea parţiala a aerului viciat cu aer proaspat)
   - Recirculare totala (fara introducere de aer proaspat).

CITESTE TOT ARTICOLUL

Metode de distributie a aerului conditionat

Metode de distributie a aerului conditionat

   Exista in prezent mai multe metode de distributie a aerului conditionat in interiorul unei incinte (Ashrae, 1972):

  • Difuzoare de aer. Sunt folosite pentru presiuni ale aerului conditionat cuprinse intre 20 si 100 mm c. H20 si este cea mai folosita metoda pentru indeplinirea conditiilor de confort atat pe timp de vara cat si pe timp de iarna.
  • Distributie folosind doua trasee pneumatice. In acest caz se folosesc doua conducte de distributie, una care asigura furnizarea de aer rece iar cea de-a doua care furnizeaza aer cald in interiorul incintei. Debitele de aer rece si cald sunt ajustate folosind ventile penumatice comandate de un termostat. In interiorul sistemului exista un dispozitiv de amestecare a aerului rece cu cel cald amplasat Intr-o cutie realizata dintr-un material cu proprietati absorbante ale zgomotelor.
  • Unitati de distributie liniara a aerului. Sunt folosite in cazul spatiilor mari supuse conditionarii. Aceste sisteme sunt amplasate deasupra unor tavane false iar fiecare sistem este dotat cu dispozitive de directionare a aerului in interiorul spatiului.
  • Perforari in tavan. In multe incinte se folosesc dispozitive care constau din placi de metal perforate uniform pe intreaga suprafata care sunt alimentate dintr-o camera de amestec amplasata deasupra placilor. Intr-un montaj corespunzator miscarea descendenta a aerului in interiorul incintei este atat de lenta incat nu este simtita de ocupanti. Este posibila distributia unei cantitati foarte mari de aer in interiorul incintei deoarece efectul de difuzie al curentului de aer induce o amestecare rapida cu aerul din incinta.
  • Sisteme de distributie cu unitati de inductie a aerului. Cele mai multe sisteme de conditionare a aerului asigura nu numai distributia aerului dar si evacuarea unei parti a aerului din interiorul unei incinte. Presiunile de lucru in acest caz sunt cuprinse intre 30 si 150 mm c. H20. In cazul sistemelor centrale de conditionare se prevad atat conducte de alimentare cat si conducte de evacuare ale aerului, in general amplasate in tavane false sau in cutii verticale care strabat diferite cote ale incintei.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Instalatii de conditionare

Instalatii de conditionare

   Sursele potentiale de distrugere a confortului termic in interiorul unei incinte sunt:

  • Transmisia caldurii prin barierele incintei (usi, ferestre, pereti, tavan, podea) cauzata de diferenta de temperatura pe cele doua fete ale barierei
  • Efectul incalzirii solare. In aceasta categorie intra:

-          Caldura transmisa prin radiatie prin geamul ferestrelor incintei si absorbita de suprafetele si furniturile din interiorul incintei

-          Caldura absorbita de peretii si tavanul unei incinte expuse radiatiei solare

  • Infiltratia aerului prin zonele neizolate perfect din anvelopa incintei care conduce la modificarea temperaturii si umiditatii in interiorul incintei
  • Caldura provenita de la ocupantii incintei
  • Caldura provenita de la echipamentele si aparatele din interiorul incintei

CITESTE TOT ARTICOLUL

Umiditatea in spitale partea 2

Umiditatea in spitale partea 2

   Sunt doua abordari comune la mentinerea unui aer racoros si uscat in camerele de operatie: dispozitiv de racire la temperaturi scazute si desicant. Ambele dezumidifica pozitiv aerul ventilat si reincalzesc aerul pentru a asigura controlul temperaturii pentru zone multiple.

 

   Dispozitiv de racire la temperaturi scazute

   Abordarea acestui dispozitiv la dezumidificarea camerelor pentru operatii  implica mixarea aerului ventilat de afara si a aerului recirculat din incapere si apoi racind rezultatul la 5 grade Celsius. Rezerva de aer de 5 grade Celsius nu poate fi racita printr-o metoda tipica cu apa rece, se foloseste in general un proces cu doua etape: In prima faza se foloseste apa rece normala; in a doua faza se foloseste o  amestecatura de apa mai rece si sarata. Pentru ca 5 grade Celsius este o temperatura foarte scazuta, incalzirea este aplicata pentru fiecare zona pentru a pastra temperatura corecta. O metoda mai simpla cu un singur stadiu prin care procesul de dezumidificare este atins, este prin a folosi o bobina mare si apa cu sare la temperatura de 2 grade Celsius.

 

   Dispozitiv desicant

   Aceste dispozitive folosesc o roata desicanta pentru a dezumidifica aerul. O roata desicanta este impartita in doua sectiuni: necesarul de aer si reactivarea aerului ce se invarte incontinuu. O data ce roata apsoarbe umezeala, este scoasa afara in timpul procesului de reactivare. Roata se invarte intr-un suvoi de aer secundar (reactivarea aerului), unde vaporii de apa sunt transformati in aer cald si evacuat.

   Temperatura reactivarii variaza intre 43 si 148 de grade Celsius, depinde de aplicatie. In general, cu cat conditiile de aer sunt mai uscate cu atat este mai calda reactivarea aerului. Aerul cand trece prin desicant, in acelasi timp este si uscat si incalzit. De exemplu, aer saturat intra la 12 grade Celsius va iesi la 36 grade Celsius. Contrar ceea ce se crede, caldura nu se raporteaza din reactivare. Roata disecanta apsoarbe umezeala la o ratie liniara pentru mai mult de 10 min inainte ca si capacitatea sa fie redusa considerabil. Asadar, timpul de stagnare – timpul in care un punct anume este in contact cu aerul sau aerul reactivat – este aproximativ de 8 minute. Mecanismul de rotatie in general este la 8 revolutii per ora. Rotatii mai putine rezulta putina caldura transmisa prin aerul reactivat. Majoritatea caldurii asociate cu procesul de uscare este convertit in energie latenta.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Umiditatea in spitale

Umiditatea in spitale

   Cu o parte mare din profitul centrului de servicii medicale care este strans legata de tipul si cantitatea de operatii facute, administratorii spitalelor dau intaietate conditiilor mediului din interior, nu numai pentru siguranta si sanatatea pacientilor ci si pentru a imbunatati eficienta si calitatea vietii de munca a chirurgilor.

   Multiplele straturi de haine, masti pentru fata, invelitoare pentru par si manusi chirurgicale captureaza caldura corpului si exacerbeaza transpiratia. O spranceana transpirata este contraproductiva pentru concentratia unui chirurg si pentru el insusi. Asadar, chirurgii cer camere chirurgicale mai racoroase si mai uscate.

 

   Designul conditiilor de spital

   Confortul general este semnificativ crescut si problemele transpiratiei sunt minimizate cand umiditatea relativa este pastrata sub 55%. Aditional, umiditate relativa mai scazuta scade probabilitatea fenomenului de condensare si aburire pe lentilele de amplificare si pe aparate.

   Locurile comune ale spitalelor in general sunt pastrate la 24 de grade Celsius si 50% umiditate relativa, ceea ce inseamna ca punctul de roua este la 13 grade Celsius, in schimb, camerele de operatii sunt des pastrate la 16 grade celsius si 50% umiditate relativa, iar punctul de roua aflat la 5 grade Celsius. In timp ce umiditatea relativa este aceeasi, camerele pentru operatii au nevoie de un aer mult mai uscat.

   Conditiile pentru un aer uscat amplifica provocarea designului unui control al umiditatii. Umiditatea poate sa patrunda in cladire prin intermediul sistemului de ventilatie.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Dezumidificarea piscinelor acoperite

Dezumidificarea piscinelor acoperite

   Pentru piscinele de interior este obligatoriu sa se foloseasca o instalatie sau un sistem pentru a pastra umiditatea relativa a aerului in intervalul 60% - 70%. Fara un astfel de sistem aerul devine greu de respirat si se produce fenomenul fizic de condensare care poate afecta intreaga cladire.

   Excesul de umiditate, o problema intalnita frecvent la piscinele interioare, de cele mai multe ori conduce la aparitia fenomenului de condens, care la randul lui conduce la aparitia mucegaiului, a petelor de igrasie pe pereti si tapiterie, a oxidarii si aparitiei petelor de rugina, a coroziunilor si a mirosurilor neplacute. In cazul in care aveti electrocasnice in incapere, riscul pentru producerea unui scurtcircuit este foarte ridicat.

   Dezumidificatorul ambiental

   Un dezumidificator elimina problemele enumerate mai sus, astfel asigurand aerului umiditatea dorita.

   Aerul este aspirat de un ventilator si trecut printr-un sistem de evaporare-condensare. Umezeala din aer este transformata in apa si colectata intr-un bazin cu sistem preaplin sau evacuat direct printr-un tub flexibil. Aparatul este controlat de un umidistat, care mentine in mod automat nivelul de umiditate dorit.

   Aceste tipuri de aparate sunt limitative din punct de vedere al suprafetelor ce pot fi acoperite, in general fiind nevoie de mai multe astfel de aparate pentru realizarea condițiilor optime de utilizare a piscinei.

   Centralele de tratare aer

   Sunt sisteme performante individuale sau atasate la un sistem de aer conditionat. Pot asigura toate functiile intr-un proces complex:

  • Aport de aer proaspat
  • Filtrare, incalzire
  • Racire
  • Recuperare de caldura cu schimbatoare de caldura aer-aer, apa-aer sau schimbatoare de caldura si umiditate intr-un proces rotativ
  • Umidificare adiapatica sau izoterma cu abur saturat si uscat
  • Ventilatie si atenuare de zgomot

   Trebuie avut in vedere ca pentru un sistem de acest gen este nevoie de canale de aer, adica tubulaturi flexibile izolate sau tubulaturi confectionate din material special si grile de evacuare si introducere montate pe tavan sau peretii laterali. Din cauza marimii lor, aceste sisteme tip centrala, au nevoie de o camera speciala, dar efortul merita, rezultatele fiind foarte bune.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Cauzele Condensului

Cauzele Condensului

   Condensul este cel mai des intalnit fenomen fizic natural ce nu poate fi evitat. El este specific perioadelor reci si atmosferei umede. Manifestarea lui este destul de evidenta si clara pentru toata lumea, vaporii de apa continuti de aer sunt transformati la punctul de roua in picaturi de apa. Atunci cand fenomenul persista este acompaniat de aparitia mucegaiului si mirosurilor neplacute precum si de deprecierea zonelor afectate.

   Prezenta condensului pe geamuri poate fi rezultatul urmatoarelor cauze:

  • Spatiu rau incalzit
  • Insuficient aerisit
  • Prezenta unor surse importante de umiditate (baie, bucatarie etc.)
  • Spatiu foarte umed datorita gradului de ocupare a camerelor
  • Temperaturi exterioare foarte scazute

   Formarea apei de condens pe suprafetele interioare a elementelor de constructie pot fi din urmatoarele cauze:

  1. Din interiorul locuintelor se produc vapori de apa prin:
  • Aerul respirat de om – zilnic 1-2 litri de vapori
  • Gatitul (utilizarea aragazului) – zilnic 2 litri de vapori (la 4 persoane)
  • Activitati casnice (baie, spalatul rufelor, acvarii etc.) – pana la 3 litri la 4 persoane
  • 1 m2 de plante – aproximativ 2 litri in 24 de ore
  • Emisii de vapori din diferite surse (g/h): 

-          Dus fierbinte                                                   – 2000

-          Apa in fierbere                                                – 900

-          Aragaz la flacara mare                                     – 400

-          Respiratia unei persoane cu activitate intensa     – 400

-          Apa in fierbere acoperita                                   – 350

-          Cada cu apa calda                                           – 300

-          5kg de rufe ude                                              – 200

-          Respiratia unei persoane cu activitate redusa      – 100

-          Aragaz la flacara mica                                      – 100

-          Farfurie cu mancare fierbinte                             – 60

-          Respiratia unei persoane in timpul somnului       – 50

  • Apa de constructie (tencuieli umede, turnari de betoane, montat gresie si faianta etc.), lucrari relativ recente – o perioada destul de indelungata pana la uscarea totala a acestora
  • Apa de natura biologica (transpiratie etc.)
  • Alte surse – conducte neetanse, bazine WC, instalatii neverificate etc.
  1. Lipsa incalzirii uniforme din locuinta, amplasarea surselor de caldura incorect
  2. Lipsa ventilarii din incaperi
  3. Izolare termica si montaje necorespunzatoare (a glafurilor exterioare si interioare, ferestrelor etc.)
  4. Erori in productia materialelor prime (in prelucrarea geamurilor etc.)

CITESTE TOT ARTICOLUL

Punctul de roua

Punctul de roua

Aerul saturat cu apa are o umiditate relativa de 100%, adica atingerea punctului de roua. Punctul de roua apare in situatia in care aerul, cu o anumita temperatura si umiditate relativa, nu mai poate absorbi o cantitate suplimentara de vapori. De exemplu, aerul dintr-o incinta cu o temperatura de 20 de grade Celsius si umiditate relativa de 50%, mai poate absorbi inca jumatate din cantitatea maxima posibila. Daca are loc o racire a aerului la 9 grade Celsius, umiditatea relativa va creste la 100%, in aceasta situatie aerul este complet saturat de vapori si atinge punctul de roua. Pentru determinarea temperaturii si umiditații, precum si pentru monitorizarea temperaturilor si umiditatii minime si maxime pe anumite intervale de timp se poate folosi termohigrometru.

 

   Ne dorim un microclimat cat mai corect in propria locuinta sau la locul de munca. Ar trebui sa ne dorim un astfel de microclimat care sa ne dea un „ragaz” organismului, pentru o viata mai sanatoasa si cat mai lunga. Aerul exterior si interior este foarte important. Protectia mediului inconjurator nu ar trebui sa se opreasca doar la aer, apa si copaci in general, ci ar trebui sa ne preocupe si aerul in care muncim, traim, invatam si dormim, unde ne petrecem majoritatea timpului. Asta inseamna ca aerul din incaperi este cel mai important.

   „Aerul din interior ucide” este titlul unei carti aparute in Suedia. De care se spune ca exista dovezi pentru a sustine titlul dramatic al cartii, explica coautorul, profesorul Anders Svensson.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Calcul pentru evaporarea apei din piscina

Calcul pentru evaporarea apei din piscina

    Calcularea exacta a evaporarii din piscine este necesara pentru a stabili marimea si cantitatea potrivita pentru echipamentele de ventilare si dezumidificare. Calcularea este necesara in doua situatii, atunci cand piscina nu este ocupata si cand este ocupata la fel si pentru estimarea consumului de energie.

    Piscina neocupata

    Pentru piscinele neocupate, evaporarea este mai mare decat atunci cand este ocupata.

E0 = 290 Dw (Dr - Dw)1/3 (Ww - Wr)       (1)

 

E0 = 0.0346 (pw - pr)                                (2)

     Unde:

E0 = evaporarea din piscina neocupata, kilograme pe ora per metru patrat

Dw =  densitatea de aer saturat la temperatura apei,  kilograme per metru cub de aer uscat

Dr = densitatea de aer la conditia camerei, kilograme per metru cub de aer uscat

Ww = ratia umiditatii, aer saturat la temperatura apei, kilograme per kilogram

Wr = ratia umiditatii, aer la conditia camerei, kilograme per kilogram

p= presiunea de vapori de apa in aer, aer saturat la temperatura apei, milimetri de mercur

p= presiunea de vapori de apa in aer, aer la conditia camerei, milimetri de mercur

     Ecuatia nr. 1 arata rata de evaporare cauzata de o difuziune convectiva naturala. A fost obtinuta prin analogia dintre caldura si masa de transfer fara nici un factor empiric.

     Ecuatia nr. 2 arata rata de evaporare atribuita de o difuziune convectiva fortata de curentii de aer generati de sistemul de ventilare. A fost obtinuta prin analiza datelor din teste pentru conditiile in care densitatea de aer la suprafata apei a fost mai mare decit densitatea de aer in incapere.

     Piscina ocupata

     Pentru piscinele ocupate, autorul a dat o formula analitica si una empirica. Formula empirica a produs un acord mult mai apropiat. Pentru piscinele ocupate:

E = 0.023 - 0.0000162 ÷ U + 0.041 (pw - pr)         (3) 

    Unde:

E = evaporarea din piscine, kilograme pe ora per metru patrat

U = factor utilizator (numarul de persoane in piscina se multiplica cu 48.4 impartit la zona piscinei), intervalul aplicabil este de la 0,1 la 1 , din care 0.1 (10% ocupata) și 1 (ocupata maxim). 

(Autorul ecuatiilor este Dr. Mirza M. Shah)

CITESTE TOT ARTICOLUL

Protejati-va familia de aerul uscat

Protejati-va familia de aerul uscat

     Protejati-va familia si casa impotriva efectelor aerului uscat. Nas uscat, mancarimi de piele, dureri de gat. Simptome agravate ale alergiilor si a astmului. Socuri ale electricitatii statice. Crapare a vopselei si ghipsului. Despicarea sau craparea parchetului si mobilierului. Sa nu uitam nici de praf in care se gasesc acarienii. Suna cunoscut toate aceste probleme? De ce sa mai trecem inca un sezon prin acestea cand avem noi solutia.

    Umidificatoarele casnice sunt o necesitate intr-o astfel de casa. Un umidificator U 200 eco este perfect pentru o incapere, profesional, silentios, robust și durabil, este balanta perfecta pentru aplicatii industriale cat si casnice. Unele studii au aratat ca puteti chiar si economisi cu 4% la factura de incalzire cu un umidificator in camera.

    Marind temperatura pe timpul iernii va va tine caldura dar asta nu va face ca nivelul de umiditate sa creasca. Activitatile zilnice cum ar fi gatitul, dusul sau spalarea rufelor nu produc indeajunsa umiditate sa pastreze aerul din casa la un nivel aproximativ de 50% umiditate relativa. Multi virusi se dezvolta intr-un aer uscat, crescand astfel riscul de imbolnavire. Riscul nu se opreste aici, unele studii arata ca aerul uscat ne face mai sensibili la infectii.

    Un umidificator ca si U 200 eco va poate proteja de toate aceste riscuri, va poate mentine umiditatea la un nivel perfect pentru confortul dumneavoastra. Nu ezitati sa intrati la produsele noastre de umidificare.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Despre Umidificare

Despre Umidificare

   Umidificarea este reglarea artificiala a umiditatii in locuinte, zone industriale si servicii medicale ca si respiratia artificiala. Pentru a fi confortabili, oamenii au nevoie de un anumit nivel de umiditate, nici prea mare, nici prea mic. Umidificarea in zone de productie stabilizeaza umezeala in lemn, hartie si textile. In general, reduce riscul de foc si tensiune statica, astfel un loc mai confortabil de lucrat sau locuit.

    In umidificare se folosesc doi termeni. „Umiditate apsoluta” este exprimata in grame de apa pe metru cub de aer, iar termenul cel mai des folosit, „Umiditate relativa” este exprimat in proportia dintre suma de vapori de apa in aer si maximul de vapori de apa ce poate aerul sa tina pana la condensare. Un nivel confortabil de umiditate relativa este intre 40% si 50%. Excesul poate sa cauzeze aparitia mucegaiului. Prea putina umiditate poate cauza descarcare statica sau acumularea prafului, contribuind la alergeni.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Alergii, Acarieni, Animale de casă (AAA)

Alergii, Acarieni, Animale de casă (AAA)

     Cate ceva despre alergii

     Studiile medicale din ultimele decenii au pus in evidenta impactul crescand al tuturor alergenilor asupra sanatatii omului. Alergenii reprezinta suma substantelor straine care, odata introduse in organism, produc alergii, adica majoreaza patologic sensibilitatea organismului, declansand reactia acestuia.

     O alergie se declanseaza cand sistemul imunitar „considera” unele substante inofensive (polenul, praful etc.), ca fiind periculoase generand anticorpi pentru apararea organismului in cauza.

     Odata cu activarea sistemului imunitar impotriva „intrusilor” apar si efectele secundare atat de cunoscute precum: nasul care „curge”, ochii inflamati, stranuturile etc.

     Ce sunt acarienii

     Acarienii reprezinta vietati mai putin sesizabile. Denumiti si „capuse de praf” (dust mites), acarienii sunt un fel de micro-purici sau micro-paianjeni, care sunt purtati aleator prin spatiul unei incaperi, depunandu-se odata cu praful, in zonele ferite de curentii de aer.

     De regula, acarienii vietuiesc in toate casele (in covoare, mochete, mobilier, asternuturi, perdele, tapiserii, prosoape, haine). Gradul de curatenie fiind acela care poate diferentia numarul lor in locuinta.

     Se estimeaza ca intr-o gramada de praf, care ocupa volumul unei linguri de supa, pot trai cateva mii de acarieni, acestea pot produce pana la o jumatate de milion de cocoloase de excremente. Unele studii pun in evidenta o crestere in greutate cu 10%, in sapte ani, a unei perne obisnuite de dormit, datorita cuibaririi acarienilor si a depozitarii excrementelor lor.

     Hrana uzuala a acarienilor provine din descuamarea pielii umane, iar apa si-o iau din vaporii de apa din respiratia si transpiratia omului.

     Pentru persoanele mai sensibile alergic putem explica in acest fel reactiile tipice in caz de infestare: de la simptome mai usoare (ochi inrositi, stranut, tusit sau respiratie grea) la cele mai grave (astm bronsic).

     Influenta animalelor de companie

     Cercetarile au aratat ca in cazul acestora nu animalele sau pasarile, in sine, sunt alergenice, ci anumite reziduuri produse de catre acestea, reziduri care sunt pierdute si raspandite constant in mediul inconjurator. (parul, puful, descuamarile)

     Nu animalele sunt de vina pentru aceasta stare, insa, persoanele care sunt declarate sensibile la alergii, trebuie sa evite convietuirea cu animalele.

     Fara indoiala, sistemele de filtrare a aerului ale aspiratoarelor de praf, ale aparatelor de aer conditionat, ca si ale purificatoarelor de aer fac parte dintre armele de combatere ai acestor agenti.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Cand stim ca e o problema

Cand stim ca e o problema

Simptomele sanatatii dumneavoastra se imbunatatesc atunci cand iesiti din cladire? Se reintorc cand intrati? Daca este asa, aerul din incapere este poluat si ar trebuii sa va puneti urmatoarele intrebari:

  • Se fumeaza in interior?
  • Puteti vedea sau mirosi mucegai?
  • Nivelul de umiditate este in jur de 50%?
  • Sunt scurgeri sau apa statatoare in bucatarie, baie sau subsol?
  • Sunt toate casnicele (aragaz, incalzitor de apa, semineu) complet ventilate?
  • Aveti un garaj sau subsol atasat de casa in care tineti masina, masina de tuns gazonul sau motocicleta?
  • Tineti in casa sau in garajul atasat casei vopsele sau solventi?
  • Ati renovat de curind sau ati adaugat mobila sau mocheta?
  • Folositi chimicale pentru mascarea mirosurilor?
  • Gunoiul a fost acoperit si aruncat?
  • Ati folosit pesticide de curind?
  • V-ati testat casa pentru radon? Chiar daca nu cauzeaza simptome vizibile, ar trebuii sa va testati casa pentru aceasta substanta periculoasa

 

     La locul de munca:

  • Sunt aparate care pot emite mirosuri, particule sau chimicale, incluzand copiatoare sau printere?
  • Sunt chimicale folosite in lucru ce pot emite mirosuri, particule sau gaze? Sunt emisiile controlate sau epuizate complet?
  • Ati renovat de curind sau ati adaugat mobila sau mocheta?
  • S-a adus materiale sau produse ce pot emite mirosuri, gaze sau particule, cum ar fi sprayuri sau parfumuri?
  • S-a stocat mancare in bucatarie sau in alte parti ale locului de munca?
  • A fost aruncat gunoiul?
  • Se poate ca alte mirosuri sau chimicale sa intre de afara, cum ar fi fumul de masina sau praful de la zonele in constructie?
  • Sistemele de incalzire, aer conditionat si ventilare functioneaza cum se cuvine si mentinute intocmai? Au o marime potrivita pentru spatiul de lucru?
  • Se fumeaza in interior?
  • Puteti vedea sau mirosi mucegai?
  • Este umiditatea in jur de 50%?
  • Sunt scurgeri sau apa statatoare in vreo incapere?

CITESTE TOT ARTICOLUL

Consecintele aerului uscat

Consecintele aerului uscat

  • Disconfort, oboseala, imbolnavire

Respirarea aerului uscat face ca absorbtia de oxigen si transferul sau in sistemul circulator sa fie mai dificila. Oboseala, extenuarea si nivelele reduse de concentrare sunt simptomele unei alimentari necorespunzatoare cu oxigen.

  • Sensibilitatea sporita la raceli

Functia de autocuratire a traheei este afectata de aerul uscat. Consecinte: pericol sporit la infectii si probleme ale sistemului respirator.

  • Piele uscata

Umiditatea relativa scazuta provoaca o pierdere importanta de umiditate din straturile superioare ale pielii. Devine uscata, aspra si se exfoliaza, avand tendita de a se inflama.

  • Distrugerea obiectelor de lemn

Mobila si alte obiecte de lemn au o culoare stearsa in aerul uscat. Se usuca si cu timpul vor aparea crapaturi.

  • Nivele de praf sporite

Umiditatea retine praful. Aerul uscat din incaperi face ca praful sa se ridice. Acest lucru este agravat de curentii termali provocati de sursele de incalzire.

  • Instrumentele muzicale dezacordate

Continutul scazut de umezeala in aerul incaperii va provoca dezacordul instrumentelor muzicale.

  • Încarcare cu electricitate statica sporita

In mod special la textile.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Importanta unui purificator

Importanta unui purificator

    Aerul curat a devenit o raritate care trebuie cautata departe, pe dealuri si munti.

    In diminetile senine si calduroase, daca privim de la distanta aglomeratiile urbane, observam o ceata gri-galbuie care inconjoara pe o raza de kilometri sau zeci de kilometri cladirile, strazile, parcurile. Aceasta ceata murdara este aerul pe care zi de zi noi il respiram: o combinatie de gaze de esapament, praf, emanatii industriale, amestecate cu putin oxigen, atat cat sa ne tina in viata. Practic, toti cei care traim in mediul urban ne otravim lent cu acest aer mort, poluat, ceea ce atrage dupa sine probleme de sanatate majore. Cel mai puternic resimtim aceasta otrava invizibila in zilele fierbinti de vara, cand aerul devine irespirabil. Dar efectele sale nocive pe termen lung sunt mult mai grave decat simpla stare de disconfort pe care o simtim in zilele caniculare. Aerul otravit pe care il respiram este la originea bronsitelor, a rinitelor si a sinuzitelor cronice, a alergiilor, a anumitor forme de cancer si chiar a unor tulburari nervoase. Tot din cauza acestui aer, somnul este prea putin odihnitor, ne simtim nervosi sau vlaguiti, avem dureri de cap ori resimtim stari de confuzie mentala, amețeala. In schimb, o cura de aer curat ne reda in cateva zile pofta de viata, ne invioreaza, ne face mai tonici si mai optimisti.

     Pentru asta noi avem solutia, purificatoare de aer.

     Purificator HealthPro 250:

-Reducerea alergenilor, virusilor, bacteriilor sau a ciupercii de mucegai din locuintele si birourile astmaticilor.

-Reducerea fumului de tigari, a prafului fin, precum si a gazelor autovehiculelor și a gazelor industriale in zona casnica, in birouri, in hoteluri si in restaurante.

-Indepartarea particulelor si a substantelor corozive, de exemplu din spatiile sterile din industria calculatoarelor și electronica.

-Reducerea substantelor chimice si a mirosurilor in laboratoarele de cercetare, in spatiile industriale de productie sau in locuintele pacientilor cu Sensibilitatea Chimica Multipla

-Prevenirea infectiilor in spitale, clinici sau camine de batrani.

CITESTE TOT ARTICOLUL

10 lucruri despre umiditate

10 lucruri despre umiditate

1. Casa ta produce umiditate

Fiecare gospodarie produce umiditate prin gatit, spalat, exercitii de gimnastica, etc. Chiar si respiratia omului contine umiditate care se adauga la aerul din incapere. Familia dumneavoastra si animalele de casa produc multi litri de apa in casa dumneavoastra in fiecare zi. Umiditatea poate intra in casa si prin podea sau pereti.

2. Prea multa umiditate nu este sanatos

Umiditatea este foarte importanta pentru sanatatea noastra. Un nivel normal de umiditate este necesar pentru confortul nostru. Prea multa umiditate insa poate sa ne provoace o multime de efecte negative. Microorganismele ce prospera in conditii umede sunt de o preocupare speciala, fiindca ele ajuta la provocarea unor conditii astmatice.

3. ...si nici prea putina

Umiditatea scazuta poate avea si ea efecte neplacute; piele uscata, buze crapate, mancarimi. Durere oculara, respiratie dificila si sinusuri iritate sunt si ele probleme cauzate de aerul uscat. Acestea fiind probleme cel mai des intalnite in anotimpul de iarna.

4. Gandacii si mucegaiul iubesc mediul umed

Un studiu a descoperit ca populatia de alergeni nu mai creste atunci cand umiditatea relativa scade sub 60%. Aerul conditionat scade temperatura ambientala si  umiditatea relativa astfel omoara alergenii din aer. Mucegaiul se dezvolta in conditii umede, atunci cand umiditatea relativa este mai mare de 80% mediul este ideal pentru dezvoltarea mucegaiului. Sporii acestuia sunt cunoscuti ca si cauza a dezvoltarii astmului la copii si cauza principala in dezvoltarea alergiilor.

5. Umiditatea, inamicul numarul 1 al aparatelor electrice

Excesul de umiditate poate sa va afecteze bunurile din casa, electronicele in mod special. Umezeala rugineste contactele electrice din interior si scade rezistenta izolatiei, ceea ce poate sa cauzeze scurt circuit.

6. Pentru locuinte, iarna este sezonul umed

Iarna aerul este rece si uscat, dar locuinta noastra poate fi afectata de excesul de umiditate. In sezonul de iarna, doua lucruri se intampla:

-Iarna este sezonul de incalzire cu centrala. Ne inchidem geamurile, reducem ventilatia si circulatia aerului pentru a pastra caldura. Ploaia si zapada care se topeste pe casa poate sa creasca nivelul de umiditate (pamantul si el este foarte umed din cauza asta, astfel poate intra umiditatea in locuinte si prin podea).

-Partile casei care sunt in contact direct cu aerul rece de afara sunt la o temperatura mai scazuta decat aerul din interior. Diferenta de temperatura intre aerul cald, umed din interior si partile reci ale casei pot cauza un continuu condens pe geamuri si pereti. Toata aceasta umiditate este ideala pentru cresterea mucegaiului.

7. Ventilarea este esentiala

In mod special pentru bucatarie, baie si dormitor unde este cel mai ridicat nivel de umiditate. In unele zone ale locuintei sunt pur si simplu imposibil de ventilat. Pentru asta cereti sfatul unui expert.

8. Umiditatea este tot timpul relativa

Umiditatea este suma de vapori de apa in aer. Suma maxima de vapori de apa ce poate sa acumelze depinde de temperatura aerului. O umiditate relativa de 100% inseamna ca, aerul a acumulat maximul de vapori de apa la o temperatura specifica. Aerul cald acumuleaza mai multa apa decat cel rece.

9. Nivelul optim de umiditate este intre 45% - 55%

Sunt mai multe opinii despre nivelul optim de umiditate in locuintele noastre. In general se crede a fi cel mai bine pentru sanatatea noastra sa pastram nivelul de umiditate intre 45% - 55%. Efectele negative apar atunci cand parti ale locuintei sunt in continuu expuse unui nivel ridicat de umiditate.

10. Umiditatea poate fi controlata

Sunt multe solutii pentru a va ajuta sa pastrati un nivel sanatos de umiditate si pentru a va ajuta sa scapati de umezeala. Sunt o multime de dezumidificatoare si umidificatoare, fiecare au avantajele lor. Puteti folosi un higrometru pentru a monitoriza nivelul de umiditate din casa.

 

Va rugam sa va simti-ti liberi sa verificati site-ul nostru si sa cereti sfatul unui expert.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Aerul curat

Aerul curat

     Puritatea aerului este de importanta vitala, atat pentru omul sanatos, cat si pentru cel afectat de boala. Lumea vegetala detoxifiaza si reoxigeneaza aerul in permanenta.

     Aerul curat este relativ fara poluanti si contine in mod normal cca 80% azot si 20% oxigen, alaturi de cantitati mai mici de dioxid si monoxid de carbon, ozon, formaldehida, dioxid de sulf, monoxid si dioxid de azot, amoniac, corpul fiind perfect echipat pentru a face fata acestei compozitii a aerului.

     Exista de asemenea gaze inerte in procente foarte mici, multe dintre acestea putand fi anorganice sau toxice, insa provin din lumea vie si exista sub forma de suspensii in aer. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de componente variabile.

      Omul s-a adaptat in mii de ani compozitiei normale a aerului insa in prezent, aerul este plin de substante poluante, la care corpul nu s-a mai putut adapta, datorita cresterii acestora intr-o perioada foarte scurta de timp, epoca industrializarii fiind considerata cea care a generat aceasta poluare a atmosferei Pamantului.

     Printre poluanti se numara: substantele de curatare si detergentii care folosesc amoniacul ca substanta de baza, substantele odorizante si de improspatare a aerului din spatii inchise, emisii toxice provenite de la produsele cosmetice, de la sapunuri pana la spray-uri si deodorante, emisii de noxe de la combinatele chimice (clorura de vinil, clorul, plumbul, solventi), uleiurile volatile, etc.

     Toate aparatele ce functioneaza pe motoare electrice, substantele folosite pentru curatarea hainelor, inclusiv covoarele care le avem in casa constituie o sursa de poluare a aerului.

     Deodorantii si anti-perspirantele contin substante toxice care sunt destinate sa inhibe secretiile normale ale corpului prin glandele sudoripare. Datorita toxicitatii acestor substante, corpul isi inchide porii astfel incat o cantitate cat mai mica din aceste toxine sa fie absorbite.

    Tinem sa precizam ca, oamenii sanatosi nu au miros neplacut datorita faptului ca, tesuturile sanatoase nu produc mirosuri neplacute. In schimb, mirosurile emanate de majoritatea oamenilor si in special de oamenii bolnavi nu sunt naturale, nu sunt normale, mirosul oamenilor care se hranesc cu alimentatie denaturata fiind mult mai pronuntat decat la oamenii care consuma hrana vie, tinand cont de faptul ca, mirosurile neplacute sunt produse de toxinele eliminate de organism in procesul de curatare, gradul de toxicitate al unui organism fiind direct proportional cu mirosul emanat de persoana respectiva.

     Uleiurile rezultate de la prajirea alimentelor nu sunt numai toxice dar si carcinogene, acestea producand acroleina care, odata inhalata, duce la deficiente respiratorii. Astfel, persoanele care lucreaza intr-o bucatarie unde se prajesc zilnic cartofi sau alte alimente, poate dezvolta tusea cronica si chiar pneumonie prin inhalarea aerului incarcat cu acroleina de la uleiul incins.

    Aerul din zonele urbane este o combinatie de fum, funingine, ce include monohid de carbon, acid sulfuric, benzen, metan, compusi ai sulfului si alte chimicale, suprasaturate de noxele produse de autoturisme (monoxid de carbon, dioxid de carbon, oxid de plumb, carbonat de plumb, gazolina, compusi ai benzenului din seria hidrocarburilor).

    Monoxidul de carbon inhalat in plamani reactioneaza cu hemoglobina asa incat sangele nu mai poate sa isi indeplineasca functia de a duce oxigen in restul corpului. Hemoglobina are o afinitate pentru acest gaz de 300 de ori mai mare decat pentru oxigen, facand absorbtia acestuia foarte rapida. Primul simptom este durerea de cap si ameteala.

    Acidul sulfuric corodeaza si distruge tot ce intalneste in cale: de la pietre, la metale, haine, tesuturi. Acizii corozivi din atmosfera ataca celulele, tesuturile, gatul, nasul, plamanii, creierul, inima, ficatul, splina, rinichii si organele sexuale, precum si sistemul nervos . De asemenea, aceste substante toxice pot cauza anemie, laringite, amigdalite, sinuzite, boli de inima, diabet sau tuberculoza.

   In aceste conditii, o solutie a improspatarii aerului din spatiul in care ne desfasuram activitatea este aerisirea in permanenta a incaperilor in care traim, indiferent de anotimp iar in situatia in care acest lucru nu este posibil, folosirea aparatelor de purificat.

           Aerul curat creste durata medie de viata

   Cercetatorii americani de la Universitatea Brighman au examinat schimbarile duratei medii de viata din 51 de metropole americane, comparandu-le cu cifrele care arata modificarile calitatii aerului din 1980 pana în 1990. 
   Dupa ce au exclus fumatul, factorii socioeconomici si alte variabile, cercetatorii au concluzionat ca fiecare scadere cu 10 micrograme a cantitatii de particule poluante dintr-un metru cub de aer este asociata cu o crestere de cel putin sapte luni a duratei de viata. 
   Experimentul cercetatorilor americani demonstreaza ca eforturile de reducere a poluarii aerului sunt cu adevarat importante si ajuta la imbunatatirea calitatii vietii si la cresterea duratei medii de viata.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Problema cu mucegaiul

Problema cu mucegaiul

       Mucegaiul este o ciuperca – simplu organism microscopic care prospera oriunde in mediul inconjurator unde este umiditate. Mucegaiul este o parte necesara a mediului, fara de care frunzele copacilor nu s-ar mai descompune si aspecte ale imbogatirii solului nu ar mai avea loc. Este abilitatea lor de a distruge materiale organice, dar asta face ca mucegaiul sa fie o problema pentru oameni – in casele noastre si in corpul nostru.

       Mucegaiul creste pe produse din lemn, dale de plafon, carton, tapet, mocheta, covoare, gips-carton, tesatura, plante, produse alimentare, izolatie, frunze descompuse si alte materiale organice.

       Cresterea mucegaiului sau coloniilor poate incepe pe o suprafata umeda intre 24 – 48 de ore. Se reproduce prin spori – micute, usoare „seminte” – care calatoresc prin aer. Mucegaiul digera materiale organice, eventual distrugind materialul pe care cresc, apoi se raspandesc  distrugind materiale organice adiacente. In afara problemelor ce pot aparea in casele noastre, mucegaiul poate cauza de la usoare la grave probleme de sanatate.

        In cazul in care casa dumneavoastra este deteriorata din cauza apei –

  • Inundatii
  • Inundatii de canalizare
  • Fisuri in tevile instalatiilor
  • Beci umed
  • Revarsari din chiuveta sau vana, dus
  • Umiditate mare: aburi de la gatit, evaporarea apei din hainele de la uscat

       Mucegaiul se va dezvolta intre 24 – 48 de ore de  la expunerea la apa. Chiar si mai rau, va continua sa se dezvolte daca nu se vor lua masuri pentru a elimina sursa de umezeala, si corespunzator a face fata mucegaiului.

              Probleme de sanatate

      Cu totii suntem expusi la diverse feluri de mucegai din interiorul si exteriorul casei. Expunerea este mai mare in conditii umede, in mod special in cazul in care uscarea constructiei nu s-a finalizat.

      Din miile de mucegaiuri care exista, unele sunt cunoscute sub numele de alergeni (agravand sau cauzand probleme ochiilor, pielii si respiratorii), iar cateva tipuri de mucegai produc micotoxine daunatoare care cauzeaza probleme serioase. Dar toate mucegaiurile, in conditiile necesare si concentratie suficienta, au capabilitatea de a afecta sanatatea omului.

      Potentialul pentru probleme de sanatate este atins atunci cand se inhaleaza o cantitate mare de spori de mucegai. Pentru unii oameni, o cantitate relativ mica de spori poate cauza probleme de sanatate. Copiii, femeile gravide, indivizii cu probleme respiratorii existente si oamenii in varsta sunt expusi la un risc mare pentru dezvoltarea unor boli cauzate de mucegai.

      Simptomele tipice raportate de la expunerea la mucegai includ:

-          Probleme respiratorii - respiratie suieratoare, atacuri de astm, etc.

-          Congestionare nazala sau uscare a sinusurilor, tuse

-          Iritarea ochiilor – ochi rosii, umezi, usturimi

-          Iritatii ale gatului si nasului – stranuturi, singerare nazala

-          Iritarea pielii – urticarie sau eruptii cutanate

-          Dureri (diverse)

       Cea mai serioasa problema de sanatate a fost asociata cu mucegaiul negru, Stachybotrys atra. Mucegaiul este negru-verzui si slios, asemanator cu gudronul sau vopseaua neagra. Stachybotrys creste pe materiale umede care contin celuloza – de la hartie la dale de plafon si orice tip de lemn. Problemele severe de infectare cer nevoia unui profesionist cu experienta in tratarea cu Stachybotrys.

       Sfat: Nu exista o cale practica prin care dumneavoastra sa puteti elimina tot mucegaiul si sporii mucegaiului intr-un mediu inchis. Exista, insa, multe cai de a controla umiditatea si cresterea mucegaiului in casele dumneavoastra.

CITESTE TOT ARTICOLUL

Alegerea sistemelor de aer conditionat

Alegerea sistemelor de aer conditionat

Sistemele de aer conditionat reprezinta un mijloc important de imbunatatire a conditiilor de viata. Folosit initial in industrie si spatiile de birouri, aerul conditionat a inceput sa fie considerat o solutie pretabila si pentru aplicatii casnice. Asigurarea unui microclimat interior sanatos, confortabil si elegant este acum la dispozitia oricui.

Totusi, alegerea unui anume sistem de aer conditionat nu este o sarcina foarte simplista, ci trebuie sa fie in concordanta cu o serie de factori determinanti. Pentru un calcul corect si precis, trebuie sa tinem cont de urmatorii parametri:  volumul incaperii, destinatia incaperii (birou, bucatarie, sufragerie, dormitor, depozit, restaurant  etc), numarul de persoane care utilizeaza incaperea zilnic, numarul de ferestre si orientarea lor geografica, numarul de usi, sursele adiacente de incalzire ( electrocasnice, calculatoare, etc ), izolatia termica a cladirii, numarul de pereti exteriori ai incaperii si orientarea lor geografica, nivelul de umiditate pe timp de vara/iarna, valorile minime/maxime de temperatura aferente zonei , pozitionarea aparatelor in incapere si aportul de aer proaspat, daca este cazul. Abia apoi ne vom gandi la designul aparatului, nivelul de zgomot si optiunile de control ale acestuia .

Din pacate, de cele mai multe ori, calculul se face  “la ochi “ , fara a se tine cont de cele mai elementare cerinte de dimensionare. Acest lucru atrage dupa sine, in mod evident, o serie de probleme, cum ar fi uzarea prematura a echipamentelor, insuficienta capacitatii de racire sau incalzire, consumul prea mare de energie electrica, disconfort termic generat de umiditatea prea mare sau prea mica, infectii respiratorii, migrene etc. Consecintele pot fi nefaste, costurile refacerii instalatiilor fiind foarte mari.

Pentru a evita aceste probleme, va invitam sa consultati intotdeauna un specialist in domeniu, care isi va face timp pentru dumneavoastra sa va consilieze si sa va ofere cea mai buna oferta tehnica in primul rand, si abia apoi cel mai bun pret. Luati in calcul provenienta aparatelor si a subcomponentelor ( in special al compresoarelor, componenta de baza a sistemelor de aer condiționat ). In majoritatea cazurilor, acestea cedeaza primele, din cauza subdimensionarii aparatelor. Cea mai ieftina varianta este rareori si cea mai buna. Un produs care are calitatile de a fi cel mai ieftin si mai elegant, are de cele mai multe ori si ”calitatea” de a fi cel mai slab, productia lui fiind dirijata mai degraba de economisti sau specialisti in marketing, decat de ingineri specialisti.

Asadar, va recomandam ca inainte de a lua decizia de achizite a unui aparat de aer conditionat dintr-un supermarket sau de pe Internet, sa consultati un specialist in domeniu, care va va sfatui pentru ce sa optati. Cereti parerile a minim doi experti in domeniu, pentru ca informatiile sunt gratuite, fata de costurile de reparatii sau inlocuire, care nu sunt neglijabile.

Pentru orice alte detalii sau informatii, va stam cu placere la dispozitie.

                                                                            PEG - consilierul tau personal!

CITESTE TOT ARTICOLUL

Dezumidificarea hidroizolatiei sub sapa

Dezumidificarea hidroizolatiei sub sapa

 

Uscarea hidroizolatiei sub sapa este un procedeu al dezumidificarii folosit in Germania si Austria de zeci de ani. Procedura este extrem de eficienta si relativ simplu de aplicat, daca se respecta toate conditiile de montaj al echipamentelor.

In primul rand, se verifica daca intr-adevar umezeala stagneaza sub hidroizolatie sau nu. In cazul In care umiditatea excesiva se regaseste peste hidroizolatie, se va opta pentru uscarea simpla, doar cu ajutorul dezumidificatoarelor profesionale. In schimb, daca umezeala este sub hidroizolatie, se va opta pentru folosirea dezumidificatoarelor, alaturi de turbinele de uscare a hidroizolatiei.

Pregatirea infrastucturii si montajul echipamentelor:

Se va proceda la gaurirea sapei pana la placa de beton, din loc in loc, la anumite distante, calculate in functie de suprafata, gravitatea problemei, numarul de turbine utilizate etc.

Gaurile obtinute cu ajutorul unei carote de dimensiuni standard vor fi folosite pentru introducerea aerului uscat sub hidroizolatie si pentru refularea aerului viciat de sub hidroizolatie. Printr-o tubulatura special conceputa pentru aceste procedee, aerul este impins sub presiuniea generata de turbine, prin gaurile de introducere. Presiunea obtinuta prin comprimarea aerului sub hidroizolatie face ca aerul sa capteze umiditatea si sa refuleze prin gaurile de refulare. Langa gaurile de refulare vor fi amplasate dezumidificatoare, care preiau umiditatea si o condenseaza, generand in acelasi timp aer uscat, care este reintrodus de turbina sub hidroizolatie.

Dezavantajul acestei metode este ca in aer sunt eliberati multi microbi sau factori patogeni dezvoltati in mediul umed de sub sapa, ceea ce face ca utilizarea unui filtru HEPA sa fie imperativa.

De asemenea, o alta metoda ar fi inversarea circuitului aerului, asta insemnand ca turbina sa aspire umiditatea de sub hidroizolatie, in loc sa introduca sub presiune aer uscat. Astfel, aerul uscat va patrunde sub hidroizolatie prin gaurile de refulare, uscand treptat hidroizolatia. Aceasta metoda este mult mai igienica, pretabila pentru spitale, scoli, institutii etc. Cand utilizam metoda crearii vidului sub hidroizolatie trebuie sa utilizam un filtru de particule destul de rezistent la fragmentele care sunt aspirate odata cu aerul, pentru a nu produce defectiuni turbinei.

Probleme cauzate de prezenta umiditatii excesive sub hidroizolatie:

Neglijarea umezelii excesive de sub hidroizolatie  poate genera mari probleme, din care amintim cateva: mirosuri neplacute, deteriorarea hidroizolatiei, mucegai, deteriorarea pardoselilor si finisajelor in zona inferioara a peretilor, favorizarea propagarii agentilor patogeni in aerul respirat etc. Cu cat se actioneaza mai rapid, cu atat zonele afectate sunt mai mici si mai rapid de uscat.

Echipamentele de uscare a hidroizolatiei sunt concepute pentru folosirea profesionala si necesita instalarea de catre personal specializat.

PEG pune la dispozitia clientilor si colaboratorilor sai echipamentele necesare, precum si tehnologia de instalare si instruirea personalului pentru utilizarea acestor echipamente.

 

                                                                           PEG - consilierul tau personal pentru dezumidificare!

CITESTE TOT ARTICOLUL

Neutralizarea mirosurilor neplacute

Neutralizarea mirosurilor neplacute

Mirosurile neplacute pot fi generate de o multitudine de factori, cum ar fi :  sectii de productie, abatoare, ferme, fabrici de arome, baruri, fabrici de bere, noxe ale autovehiculelor, fum de tigara, uree etc.

Toate acestea reprezinta, pe langa disconfortul olfactiv, un pericol pentru sanatatea noastra. Mirosurile neplacute sunt generate de particule organice sau neorganice daunatoare, aflate in suspenie in aer, care pot afecta caile respiratorii, sistemu imunitar sau sistemul nervos.

Pentru persoanele care lucreaza sau locuiesc in apropierea locurilor unde exista aceste mirosuri, riscul imbolnavirii este ridicat. Aerisirea spatiilor respective este de cele mai multe ori insuficienta, mirosurile persistand chiar si in afara cladirilor. Pentru aceste cazuri, utilizarea unor neutralizatoare de mirosuri este imperativa.

Ultimele tehnologii de neutralizare a mirosurilor sunt reprezentante de generatoarele de ozon. Ozonul este cel mai puternic oxidant disponibil si este un dezodorizant recunoscut, care are ca si obiectiv distrugerea agentilor biologici aflati in suspensie in aer.

Neutralizatoarele de mirosuri pot fi folosite pentru indepartarea mirosurilor generate de incendii, inundatii, mucegai, animale, arderea produselor organice, fum de tigara si multe altele. Echipamentele pot fi manipulate numai de personalul specializat.

Pentru orice alte informatii legate de acest subiect, va stam la dispozitie.

 

                                                                           PEG - consilierul tau personal pentru dezumidificare!

CITESTE TOT ARTICOLUL

Aerul prea uscat

Aerul prea uscat

Dupa cum am mai mentionat si in alte articole, umiditatea relativa optima a aerului din locuinte este cuprinsa intre 45-55 %. Atat valorile mai scazute cat si cele mai ridicate creeaza reale probleme. In cele ce urmeaza, va vom prezenta cateva din consecintele nefaste ale umiditatii prea scazute din aer:

- Virusurile si bacteriile se transmit semnificativ mai rapid in conditii de umiditate de sub 45 %, reprezentand o reala problema in anotimpul rece, cand, datorita sistemelor de incalzire din locuinte, umiditatea scade foarte mult.

- Apare senzatia de uscaciune a ochilor si nasului, precum si lipsa de hidratare a pielii si buzelor, urmata de crapaturi si iritatii.

- Copiii dezvolta foarte rapid infectii respiratorii, sustinute de lipsa de hidratare a cailor respiratorii.

- Mobilierul din lemn masiv (in special parchetul) este foarte sensibil la schimbari ale valorii umiditatii din aer. Indeosebi iarna, cand umiditatea relativa a aerului inregistreaza cele mai scazute valori, parchetul prezinta crapaturi fie la rosturi, fie in structura lemnului. Specialistii montatori si producatori de pardoseli recomanda un control riguros al umiditatii aerului tuturor celor care opteaza pentru pardoseli din lemn masiv. Aceleasi recomandari se aplica si pentru mobilierul din lemn masiv.

 

Pentru evitarea acestor neplaceri, recomandam monitorizarea umiditatii din locuinte sau birouri cu ajutorul higrometrelor sau a dezumidificatoarelor care au inclus acest dispozitiv, putand afisa valorile citite. Aceste dispozitive se gasesc in comert sub diferite forme si dimensiuni, de cele mai multe ori impreuna cu un termometru, sub denumirea de termohigrometru. Tinand cont de valorile observate ale temperaturii si umiditatii, putem sti cum si in ce conditii sa aerisim incaperile pentru a avea un nivel optim de umiditate in aerul respirat. Pentru situatiile in care aerisirea nu este suficienta, recomandam achizitia unui umidificator, dupa consultarea in prealabil a unui expert in domeniu.

Pentru orice informatii legate de acest subiect, va stam cu placere la dispozitie.

 

                                                                                  PEG - consilierul tau personal pentru dezumidificare!

CITESTE TOT ARTICOLUL

Dezumidificatoarele pentru piscine

Dezumidificatoarele pentru piscine

 

Fie ca este vorba de bazine olimpice, piscine de agrement public sau private, SPA-uri, toate suprafetele de apa degaja prin evaporare cantitati considerabile de apa. Acest fenomen duce la cresterea nivelului umiditatii relative in interiorul incaperi, la valori de peste 90 %, daca nu se iau in considerare ventilatia si dezumidificarea aerului.

Excesul de umiditate, ce apare in mod frecvent la piscinele interioare, de cele mai multe ori conduce la aparitia fenomenului de condens, a mucegaiului, a petelor de igrasie pe pereti si tapiterie, a oxidarii si aparitiei petelor de rugina, a coroziunilor si a mirosurilor neplacute. La acest nivel al umiditatii relative, instalatiile electrice risca sa se scurtcircuiteze si de asemenea, orice alt aparat electric (televizor, instalatie audio, lumini) sunt predispuse la deteriorare. Datorita continutului de clor din vaporii de apa, condensul rezultat deterioreaza mult mai repede elementele metalice din incapere. De aceea, daca situatia nu este remediata, in cel mai scurt timp poate fi afectata structura de rezistenta a incaperii, cu efecte dezastruoase pentru proiectul respectiv( se poate prabusi tavanul !!!). 

Echiparea cu un sistem de dezumidificare duce la eliminarea acestor neajunsuri, asigurand aerului umiditatea relativa dorita. Aerul umed este aspirat de un ventilator silentios, dupa care este trecut printr-un sistem de evapoare-condensare. Umiditatea excesiva din aer este transformata in apa si evacuata direct printr-un tub flexibil. Sistemul este controlat de un higrostat, care mentine umiditatea la nivelul optim, respectiv 60 – 70 % .

Dezumidificatorul, care poate fi motat in tavan, pe perete, pe pardoseala sau intr-o incapere alaturata, este un echipament care functioneaza pe principiul pompelor de caldura, care transforma aerul umed, intr-un aer mai cald si uscat.

Exista mai multe variante de dezumidificatoare, iar calculul ce sta la baza alegerilor trebuie facut de un specialist cu experienta in domeniu. Pentru acest calcul, trebuie sa tinem cont de mai multi parametrii, cum ar fi: temperatura apei, temperatura aerului, suprafata piscinei, volumul incaperii, suprafata vitrata, tipul tavanului ( sticla, panou metalic, policarbonat, gips-carton etc ), eficacitatea izolatiei termice exterioare, alte surse de umiditate in interior ( jacuzzi, dusuri, perdele de apa etc. ), numarul de ore de utilizare si numarul persoanelor care utilizeaza piscina simultan etc. Dupa cum putem observa, un dezumidificator pentru piscina trebuie ales in mod responsabil, pentru rezultate optime.

Se poate opta, asadar, in functie de rezultatul dimensionarii echipamentului, pentru un dezumidificator stationar in incapere sau o centrala de dezumidificare, care poate fi montata intr-o camera tehnica alaturata sau in subsol.

Pentru orice informatii legate de acest subiect, va stam la dispozitie!

    

PEG - consilierul tau personal pentru dezumidificare!

 

Dezumidificator cu montare pe perete: apasa aici sau aici

Dezumidificator cu montare pe pardoseala: apasa aici sau aici

Centrale de dezumidificare pentru piscina: apasa aici sau aici

  

CITESTE TOT ARTICOLUL

Dezumidificatoarele casnice - o necesitate

Dezumidificatoarele casnice - o necesitate

 

Dezumidificatoarele casnice sunt aparate special concepute pentru controlul umiditatii din locuinte sau birouri. Modul de functionare este unul foarte simplu:  aerul umed este aspirat de aparat si este trecut printr-o suprafata de racire cu freon (evaporator), care face ca vaporii de apa sa condenseze. Din dezumidificator aerul iese mai uscat si mai cald. Condensul rezultat este directionat catre un vas colector din interiorul aparatului, care poate fi golit cu usurinta. In momentul umplerii acestui vas, aparatul se va opri automat, datorita plutitorului care actioneaza un intrerupator. De asemenea, dezumidificatoarele casnice au higrostate integrate pentru un control cat mai precis al umiditatii din aer.

Beneficiile folosirii dezumidificatoarelor casnice sunt multiple:

- pe timp de vara pot suplini in multe cazuri instalatiile de aer conditionat, reducand consumul energetic;

- eliminarea igrasiei, condensului, mucegaiului si a mirosurilor neplacute generate de acestea;

- mentinerea umiditatii optime a aerului, pentru un confort termic ideal;

- eliminarea factorilor patogeni din aer ( majoritatea virurusilor si bacteriilor se dezvolta in conditii extreme de umiditate)

Alegerea unui dezumidificator casnic se face in functie de volumul incaperii, destinatia incaperii (camera de locuit sau birou), temperatura interioara si nu in ultimul rand, design.

Va stam la dispozitie pentru alegerea unui dezumidificator casnic elegant, siletios si performant, la un pret imbatabil.

                         PEG - consilierul tau personal pentru dezumidificare!

Pentru modele si preturi apasa aici!

CITESTE TOT ARTICOLUL

Inchirierea dezumidificatoarelor profesionale

Inchirierea dezumidificatoarelor profesionale

 

Dezumidificatoarele destinate inchirierii sunt utilaje special concepute pentru uscarea rapida a constructiilor noi, sapelor si tencuielilor in conditii de santier. Aceste utilaje sunt construite din materiale rezistente, au carcasa metalica, sunt prevazute cu roti rezistente pentru o manevrare facila, au cabluri de alimentare profesionale si au o capacitate de dezumidificare si ventilare considerabil ridicata fata de dezumidificatoarele casnice.

In Romania, serviciul de inchiriere a dezumidificatoarelor este adoptat de un numar foarte restrans de firme, piata fiind in continua dezvoltare. Procedura de inchiriere a dezumidificatoarelor nu se rezuma la simpla inchiriere a unor aparate, ci implica un set de cunostinte specifice acestei activitati. Spre exemplu, pentru a inchiria un dezumidificator in conditii optime, trebuie sa tinem cont de volumul incaperii care se dezumidifica, temperatura (capacitatea de dezumidificare scade la temperaturi sub 10-12Celsius), sursa umiditatii, grosimea sapei sau a tencuielii, compartimentarea spatiului si sursele de alimentare la curent electric.

Pentru uscarea rapida a unei incaperi, volumul de aer circulat  de dezumidificatoare intr-o ora trebuie sa fie de 6-8 ori mai mare decat volumul incaperii. De exemplu, pentru uscarea unei incaperi cu suprafata de 20 mp si inaltimea de 3 m, este necesar un dezumidificator profesional care are o capacitate de ventilare de  cca 500 mc/ora . Timpul de uscare completa a unei incaperi variaza in functie de volumul incaperii, temperatura, nivelul umiditatii, grosimea sapei sau a tencuielii si de respectarea parametrilor optimi de functionare a dezumidificatoarelor.

In unele cazuri, pentru a accelera dezumidificarea, este necesara inchirierea de ventilatoare profesionale, aeroterme, rezistente electrice, panouri cu infrarosu si turbine de uscare a hidroizolatiei de sub sapa.

Noi va pune la dispozitie echipamente si tehnologie de ultima generatie pentru uscarea rapida a constructiilor, la un pret corect.

                                                            PEG - consilierul tau personal pentru dezumidificare!

CITESTE TOT ARTICOLUL

Probleme cu umiditatea in anotimpul cald

Probleme cu umiditatea in anotimpul cald

De multe ori putem observa ca aerul din locuinta noastra este prea umed si o simpla aerisire a incaperilor nu este suficienta. In lunile calde, nivelul ridicat al umiditatii aerului din incapere duce la senzatia permanenta de caldura inabusitoare, slaba oxigenare, transpiratie permanenta, haine umede, etc. In acelasi timp, ne confruntam cu probleme de disconfort in timpul somnului, probleme de respiratie, scaderea puterii de concentrare si bunei dispozitii.

Toate aceste probleme apar din cauza umiditatii relative a aerului prea mari. In aproape toate zonele din Romania, pe timp de vara, valoarea medie a umiditatii relative a aerului se mentine la valori de peste 70 %. Intr-o locuinta, nivelul de umiditate ar trebui sa se situeze intre 45 - 55 %. Ca urmare a concordantei directe dintre temperatura si umiditate, la 25 Celsius si RH 75 %, senzatia perceputa de organismul uman este similara celei ale valorilor de 30 Celsius si RH 55 % . Asadar, senzatia de caldura insuportabila poate fi pusa in mare parte pe seama umiditatii relative a aerului.

Majoritatea persoanelor opteaza pentru un sistem de aer conditionat pentru a face fata acestei senzatii de caldura, reducand temperatura aerului interior. Costurile aferente montarii unui asemenea sistem sunt reprezentate de cheltuielile de instalare, care nu sunt deloc neglijabile, si cheltuielile de exploatare, care se reflecta in majorarea consumului de energie electrica. De remarcat faptul ca aerul umed este mult mai greu si mai costisitor de racit decat aerul uscat. Asadar, cheltuielile cu climatizarea intr-o locuinta pe timp de vara sunt majorate de nivelul ridicat al umiditatii relative.

Modalitatea cea mai simpla, eleganta, silentioasa si putin costisitoare de rezolvare a acestei probleme este achizitia unui dezumidificator casnic. Acest aparat extrage umiditatea excesiva din aer, oferind un confort termic optim. Folosind un dezumidificator casnic, putem reduce cheltuielile cu climatizarea aerului cu peste 50 %, datorita faptului ca aparatul de aer conditionat nu va mai functiona in continuu si nu va mai trebui sa raceasca si aerul umed.

Pentru orice alte detalii cu privire la aceasta tema, va stam cu placere la dispozitie.

 

                                                                            PEG - consilierul tau personal pentru dezumidificare!

CITESTE TOT ARTICOLUL